Кой е най-бързият кон в света?

22124
Кой е най-бързият кон в света?
Снимка: iStock

През XIX и XX век интересът към конния спорт се засилва. Някои породи са били умишлено модифицирани за да развиват висока скорост. Това им позволи да станат по-бързи, но най-бързият кон в света остава безспорен лидер в състезанията. Тази титла принадлежи на породата чистокръвни коне от няколко века.

Най-пъргавата походка

Средновековните бойни коне били не по-големи от понита

Средната височина на средновековните бойни коне е била под 1,5 метра височина, което не надвишава съществено съвременните понита. До то...

Тритактовото бягане е конски ход, при който конете развиват максимална скорост. Начинаещите, които се учат да яздят кон, изпитват страх от този тип бягане – надбягването с кон в пълен галоп изглежда неконтролируемо. Опитните ездачи могат да разберат само по звук какъв тип бягане използва животното. При движение в галоп ясно се чуват 3 удара в земята.

Когато конят бяга в галоп, той се опира първо на единия заден крайник, а след това на втория и паралелния преден крайник едновременно. Накрая вторият преден крак се спуска надолу. Преди следващата фаза на движение животното е във въздуха за част от секундата, създавайки впечатление за полет. Конете могат да тичат 2-3 километра в галоп, след което се нуждаят от почивка.

Максималната скорост на движение за конете

Ловкостта при хода на коня директно зависи от породата. И така, чистокръвните коне имат съвсем различна физиология - сърцето им има по-голям обем и бие по-често от теглените коне. Нормалната сърдечна честота при животните е 60 удара в минута, докато при английските коне се удвоява при интензивни упражнения. Състезателните коне имат стройна, компактна конструкция, което означава, че са по-леки, което им позволява да тичат по-бързо.

Представителите на тежките впрегнати породи имат масивно телосложение, а теглото им често надвишава един тон. При цялото им желание те не могат да се движат бързо. Средната им скорост е 20 км/ч. В екстремни условия, когато животът им е в опасност, те са в състояние да тичат малко по-бързо.

Стотици коне загиват от глад в Казахстан заради сушата (ВИДЕО)

Стотици животни станаха жертва на глада на полуостров Мангистау, в Южен Казахстан, заради необичайно тежката суша. За трета поредна год...

Състезателните коне могат да достигнат скорост над 60 км/ч. Най-бързият кон в света е английският кон Beаch Rackit, постави рекорд, който все още никой не е успял да победи. Той пробяга дистанция от 400 м със скорост 69,69 км/ч. В състезанията конете използват най-бързият тип галоп. В същото време животните бързо се изтощават, което не им позволява да пътуват на дълги разстояния с такова темпо.

Най-бързата порода коне в света

Чистокръвните жребци и кобили са признати за най-пъргави. Те се отглеждат по целия свят и се обучават за състезания. Когато са избрани, те преминават през строг контрол. Експертите оценяват:

·         външни данни на кандидатите;

·         здравен статус;

Спасиха расови коне, откраднати и продадени за колбаси

Тези кончета бяха спасени – откраднати от района на Чепеларе и продадени на месокомбинат в село Радиново, община Марица. Благодар...

·         показатели за игривост;

·         характер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com