Кой е най-големият остров в Европа?

18090
Кой е най-големият остров в Европа?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Най-големият остров в Европа е разположен в нейната северозападна част. Обграден от Атлантическия океан, той естествено се отличава с морски климат. Най-големият остров в Европа е и шести по големина спрямо площа си в света и е част от Британските острови. След като ви подсказахме, сещате ли се кой е той? Научете името и историята му.

 Кой е най-големият остров в Европа?

Със своята площ от 209, 331 кв.км. и със своите около 61 милиона жители най-големият остров в Европа и един от най-големите в света е островът Великобритания. Политически, островът е част от Обединеното кралство и по-голямата част от Англия, Шотландия и Уелс.

Най-големият остров в Европа заедно с повече от 1000 значително по-малки по размери островчета образуват популярния архипелаг на Британските острови.

Освен за най-големият остров в Европа наименованието Великобритания се използва и за Обединеното кралство Великобритания, което е, погледнато политически, обединение, обхващащо Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, резултат от съюз, сключен през 1707 година.

Стари имена на остров Великобритания

Вероятно малцина знаят из основи историята на най-ранните имена, с които островът се назовавал, ако се има предвид, че дори се допускат грешки, когато се говори за Англия и Великобритания, за страните, включени в Обединеното кралство – информация, която е много по-достъпна и известна за многобройните посетители и туристи на кралството от историческите данни за острова и старите му имена.

Знаете ли, например, че първото име на острова, достигнало до нас, е Албион, произхождащо от латинската дума albus, превеждаща се като „бял“. Най-вероятният произход на това най-ранно наименование на най-големия остров в Европа е свързан с белите скали на Дувър – първия изглед от Великобритания, видим от континента.

Топ 10 на най-хубавите острови за почивка

По-късно срещаме острова като Британия – име, чиито произход е също латински – Brittānia или в превод земята на британците. Така я наричали римляните през 1 век пр.н.е. След завладяването на острова от римляните най-старото известно негово име – Албион постепенно е изместено от новото – Британия. Как обаче Британия става Великобритания или Велика Британия?

Джефри от Монмут в своята Historia Regum Britanniae нарича острова Britannia major, което в превод ще рече именно Велика Британия, като целта му е да го разграничи ясно от Britannia minor – Малка Британия, разположена в континенталните части. В официален документ името Великобритания се среща за първи път чак през 1474 година – дълго, след като островът бил наречен така от Джефри.

История на остров Великобритания

Любопитен факт е, че невинаги Великобритания е била остров.  Образуването на най-големия остров в Европа е обусловено от топене на ледниците в края на последния ледников период, което води до повишаване на морското равнище. Най-големият остров в Европа вероятно е бил заселен още от преди 800 000 години, за което свидетелстват открити човешки следи.

По време на Желязната епоха островът е населяван от британци. Британците населяват най-големия остров в Европа дори половин век след падането на Римската империя, когато нахлуващи германски племена асимилират и изместват британците, населяващи южната и източната част на острова.

Асимилиране на местното население се наблюдава и в други части на острова от галски племена от Ирландия, които нахлуват на северозапад. Така през 9 век е формирано Кралство Шотландия. С това обаче историята на острова не свършва. На свой ред югоизточната част на Шотландия е колонизирана от англите. През 10 век всички английски кралства се обединяват и формират кралство Англия. Уелс е официално присъединен към Англия през 16 век.

Кой е най-големият гръцки остров?

По-новата и съвременна история на острова започва през 1604 г. с провъзгласяване за „крал на Великобритания, Франция и Ирландия“ владетел, наследил престола и на Англия, и на Шотландия – крал Джеймс. Век по-късно е създадено Обединеното кралство Великобритания.

Флора и фауна на най-големия остров в Европа

Макар да е най-големият остров в Европа и един от най-големите на света, Великобритания не може да се повали с разнообразие от животински и растителни видове. Независимо че това е най-големият остров, територията му е малка в сравнение с тази на континентите, което е една от причините за скромното разнообразие от видове.

Други причини са усилената и ранна урбанизация и индустриализация, които водят и до изчезването на над 100 вида от територията на острова само за век, като сред  тях са дивата свиня, сивият вълк  и кафявата мечка. За бедната фауна говори и фактът, че 40% от бозайниците са представени от гризачи. За сметка на бедното разнообразие от бозайници птиците са истинско богатство. Не само видовете, населяващи острова, са много, но поради топлото време той е и място за презимуване на видове от други краища на света. Така най-големият остров в Европа се гордее с индустриализацията си, с развития туризъм, с разнообразието от природни форми, но не и с флората и фауната си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 13 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 13 май 2024

Таро хороскоп за 13 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com