Кой е Пресиян II - последният владетел на Първата българска държава

15803
Кой е Пресиян II - последният владетел на Първата българска държава
Снимка: Pixabay

Знаете ли кой е Пресиян II?

Всички знаем кой е първият владетел на Първата българска държава - хан Аспарух. Много по-малко популярен е владетелят, с когото се поставя краят на Първата българска държава.
Той е от династията Комитопули и управлява само няколко месеца през 1018 г. Преди да разкажем за Пресиян II, нека си припомним как се стига до неговото царуване.

Краят на Първата българска държава

Когато синовете на цар Петър (Борис Втори и Роман) са отведени в плен в Константинопол през 979 г., реалното управление на страната се поема от Комитопулите - Давид, Моисей, Арон и Самуил. Тежка е тяхната задача да удържат атаките на византийския император. Давид и Моисей умират, Арон влиза в съюз с император Василий II и извършва заговор срещу собствения си брат.

Когато научава за предателството, най-малкият брат Самуил екзекутира Арон и цялото му семейство. По молба на сина си Гаврил Радомир, Самуил пощадява само първородния син на Арон - Иван Владислав. 

Кой български владетел получава византийската титла патриций?

Самуил - последният славен владетел от Първа българска държава

След смъртта на Борис II и Роман, Самуил официално става цар на България. След серия успешни военни походи и смело отбраняване на българските територии, се стига до битката при село Ключ през 1014 г., в която българската армия е сразена, а 15 000 български войници са ослепени. На всеки 100 от тях е оставен един с едно око да ги води. За това злодеяние византийският император остава в историята като “Василий Българоубиец”.

Гаврил Радомир

Когато вижда ослепените си войници, Самуил получава сърдечен удар и умира. На престола застава синът му - Гаврил Радомир. Цар Гаврил Радомир управлява само една година (1014-1015), като държи близо до себе си своя братовчед Иван Владислав (син на Арон). По време на съвместен лов, Иван Владислав убива братовчед си и се обявява за цар на България.

Иван Владислав - убиец на спасителя си

В историята Иван Владислав остава като неблагодарник, погубил собствения си спасител. Семейството му е екзекутирано от Самуил след предателство от страна на Арон. След смъртта на Иван Владислав в битката при Драч през февруари 1018 г. на престола застава неговият син Пресиян II.

Пресиян II - последният владетел през Първа българска държава

Пресиян е най-големият от шестимата синове на “българския самодържец” Иван Владислав. Кръстен е на бащата на княз Борис I - хан Пресиян.

Пресиян II се появява на историческата сцена едва през 1018 г., когато баща му Иван Владислав умира пред стените на Драч. Повечето боляри се предават на византийския император Василий Българоубиец и пречат на възкачването на Пресиян на престола.

Младият владетел не се предава и заедно с по-малките си братя Арон и Алусиан се оттегля в крепостта Томор в едноименната планина (днес Албания). Съпротива срещу византийските войски в този район организира и боляринът Ивац. В същото време майката на Пресиян II царица Мария, патриарх Давид и голяма част от българските боляри, се предават пред византийския император.

Кой български владетел е управлявал най-дълго?

След толкова десетилетия изтощителни битки с Византия, българите вече не разполагат с военен капацитет, за да се отбраняват. Всичко това прави задачата на Пресиян II още по-тежка.

След като Василий II завзема българската столица Охрид, войските му завардват планинските проходи и блокират всички подстъпи към Томор. Блокадата се ръководи лично от императора и продължава цели четири месеца. Пресиян II се отбранява смело заедно с братята си, но без никаква друга подкрепа. Затова през август 1018 г. е принуден да се предаде, след като получава гаранции от византийския император за живота си. Такава информация дава византийският хронист Йоан Скилица. 
Пресиян II е приет от император Василий II в Девол и удостоен с титлата магистър, отведен е в Константинопол и е назначен за стратег на тема Вукеларион в Мала Азия.

Настъпва краят на Първа българска държава, която пада под византийска власт и се освобождава през 1185 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com