Кой е първият програмист в света?

7461
Снимки: iStock

Търсейки отговора на въпроса кой е първият програмист в света, в главите ни се въртяха няколко мъжки имена. С невероятно учудване открихме, че първият програмист в света е жена. Свикнали да възприемаме съвременната професия на програмиста основно като мъжка професия, последното, което предполагахме, е че отговорът на въпроса кой е първият програмист в света е Ада Лъвлейс. В далечната 1840 година Левлейс пише алгоритъм за изчисление чрез аналитична машина. Трудът ѝ по-късно е приет и признат за най-старата компютърна програма в света, а Ада – за първия програмист в световен мащаб. 

Коя е Ада Левлейс?

Разбирайки, че отговорът на въпроса кой е първият програмист в света, е Ада Левлейс, вероятно сте още по-любопитни да разберете повече за историята и живота ѝ. Ада е родена  през 1815 година във Великобритания в семейство на поета Лорд Байрон. И макар да се е подвизавала като писател, не можем да кажем, че поема пътя на баща си, тъй като по-скоро е известна като математик и програмист. Може би това, че не се занимава с поезия е свързано с факта, че семейството ѝ се развежда, когато е на годинка, и тя никога не успява да опознае и да живее с баща си, да вземе пример от него и да върви по стъпките му. Отгледана от майка си, Ада завършва математика и остава в историята като математик и програмис. За израстването ѝ в сферата на математиката значима роля изиграват учителите ѝ, сред които е и първият професор по математика на Лондонския университет – Огъстъс де Морган. Ада е ученичка и на редица други известни учени и математици, които са преподавали частни уроци на момичето, принудено да остане вкъщи за повече от година след едра шарка и свързана с нея парализа.

5 мита, които спират хората да се развиват като програмисти

Едва 17-годишна Ада се сприятелява с един от най-значимите и успешни учени на нейното време – Чарлз Бабидж, човекът, наречен баща на компютрите. Благодарение на това приятелство, изиграло значима роля в живота на младата дама, Ада съумява да види „Аналитичната машина на Бабидж“, преди да бъде завършена. Проектът е неуспешен, но двамата започват работа по нов по-амбициозен – изчислителна машина, която трябва да позволява на програмиста да пише програмен код. Те създават алгоритмичен процесор, който днес е в основата на модерните процесори за извършване на основни алгометрични и побитови операции. Алгоритъм за изчисляване числото на Бернули е известен като първата публикувана някога компютърна програма, а неговият автор, както се досещате, е не някой друг, а именно Ада Левлейс.

За своя изключително кратък живот Ада почива от рак едва на 36 години, тя успява да постигне много и е известна като изключителен математик, притежаващ вроден талант, математик, работещ с най-известните за времето си учени. Името ѝ остава в историята като отговор на въпроса кой е първият програмист в света, отговор, будещ учудване и възхищение и днес. Нейното име носи езикът за програмиране ADA, създаден по поръчка на Министерството на отбраната на САЩ, а Британското компютърно общество учредява медал на името ѝ през 1998 година, който се дава за особени заслуги в областта. Лавлейс успява не само да прозре полезността на машината за математически изчисления, но и да предвиди, че компютрите ще бъдат неразделна част от нашия живот и бъдещето, нещо, което предопределя успеха ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямо пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com