Кой е слепият български цар?

11840
Кой е слепият български цар?
Снимка: iStock

Знаете ли кой български цар е бил ослепен?
Всъщност те са двама - Петър ІІ Делян и Владимир Расате.

Петър ІІ Делян

Петър ІІ Делян е внук на цар Самуил, син на цар Гаврил Радомир и унгарската принцеса, дъщеря на крал Геза. Петър се ражда в Унгария през около 1001 г. Връща се в родината, когато баща му Гаврил Радомир застава на престола през 1014 г.

Когато България пада под византийска власт през 1018 г., Петър ІІ Делян е пленен и отведен в Константинопол, където остава около 20 години. Успява да се върне в България, представя се за потомък на българския цар и вдига народа към въстание. Обявява въстание в Белград през 1014 г., подкрепено от маджарите. Събира голяма армия и потегля на юг към Скопие. В същото време българи от Драчка област също се вдигат на бунт начело с Тихомир. Двете въстания се срещат и Петър Делян произнася слово, изтъквайки негативните последици от двувластието. Въстаниците избират за свой водач Петър и убиват Тихомир.

Така Петър ІІ Делян тръгва към Солун и разбива войската на византийския император Михаил ІV. Императорът бяга панически, изоставяйки шатрата си с всички скъпоценности, които Петър ІІ Делян пленява. След тази победа въстаниците завладяват Драч и стигат до Тесалия. Новината за българското въстание стига чак в Армения, където живеят потомци на последните български владетели. Сред тях е Алусиан, вторият син на цар Иван Владислав(1015-1018).

Той тръгва тайно към България със свои съмишленици и се появява като претендент за българския престол. Петър ІІ Делян приема Алусиан в своя лагер и му дава 40 000 воини, с които да атакува Солун. Алусиан се проявява като слаб пълководец и претърпява поражение.

Кои български владетели са част от Крумовата династия?

Между двамата водачи на въстанието постепенно назрява конфликт. Алусиан проявява хитрост, като кани Петър на пир. Слугите му го напиват, стражите го нападат и ослепяват. Петър успява да се спаси, но трябва да води войската си с колесница като слепец. Алусиан губи още едно сражение с византийците и накрая се оттегля от въстанието. През лятото на 1041 г. с цялата си войска се предава на византийския император.

Михаил ІV иска окончателно да се справи с ослепения български цар. Събира елитна войска и нормандски наемници под водачеството на норвежкия принц Харолд Хардрад. Решителното сражение става при Остров, където българите са победени, а Петър II Делян е отведен в Константинопол. Българското въстание завършва неуспешно, а според летописците основната причина за това са противоречията между водачите и най-вече предателството на Алусиан.

За въстанието се говори дори в норвежките саги, където се описват подвизите на Харолд Хардрад, наречен “разорител на България”. Викингът се сражава и побеждава страшни врагове с бойни колесници, предвождани от един сляп цар. Този митичен цар е Петър ІІ Делян.

Кои са най-жестоките владетели в историята?

Владимир Расате

Друг ослепен владетел е Владимир Расате, макар ослепяването става, след като той е свален от престола.
Кой е Владимир Расате?

През 889 г. княз Борис I слиза от престола и се оттегля в манастир. Начело на държавата застава първородният му син Владимир Расате.
Противоречиви са сведенията на историците за неговото управление. Факт е, че Владимир прави опити да върне езичеството, които претърпяват провал. Започва гонения срещу християните и техните проповедници. Разрушава много новопостроени църкви, включително голямата базилика в столицата Плиска.

Борис I наблюдава действията на сина си и опитите му за разрушаване на неговото дело. Разгневен, напуска манастира, облича царските дрехи и организира заговор. Свиква народен събор, на който е обявено свалянето на Владимир Расате и възкачването на новия владетел Симеон - третия му син. Расате не само е свален от престола, но и наказан жестоко - ослепен с горещо желязо и хвърлен в тъмница

Ето какво пише в летописите на Регинон:
„Когато баща му (Борис) узнал това (възраждането на езичеството от Владимир), възпламенен от силен гняв, свалил монашеската дреха, отново препасал военния пояс, облякъл царските дрехи и като взел със себе си тия, които се бояли от Бога, опълчил се срещу сина си. Скоро без особено затруднение той го заловил, извадил му очите и го пратил в затвора…“
Няма сведения кога и как умира ослепеният български владетел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Кои жени са по-склонни да имат момчета - може да се изненадате от отговора

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 20 - 26 май 2024

Няколко начина да се защитите от негативни влияния

7 типа мъже, които никога не изневеряват, но не бързайте да се радвате

Готвач разкри кои са най-добрите картофи за пържене

След тези 7 комплимента всяко свястно момиче ще си тръгне

Махнете ги незабавно: 5 неща, на които не им е мястото в хола

Защо е добре да ремонтирате дома си през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com