Кой не трябва да яде краставици?

21843
Кой не трябва да яде краставици?
Снимка: iStock/Guliver

Краставиците са неизменна част от менюто ни. В тях се съдържа 97% вода, в която полезните вещества се разтварят в лесно смилаема за организма ни форма. Този зеленчук изобилства от калий, магнезий, цинк, йод и силиций.

Освен вода, краставицата съдържа фибри (несмилаеми диетични фибри), които са изключително полезни за прочистване на организма и подхранване на чревната микрофлора.

Този зеленчук изобилства от витамини - например В1 , който е необходим за нервната система, витамин А  - за удължаване на младостта и здравето на очите и витамин С, който укрепва кръвоносните съдове и имунитета.

Калият в състава на краставиците е от особено значение - този макроелемент е необходим за нормалното функционира не сърцето и кръвоносните съдове: той участва в предаването на нервните импулси, регулирането на сърдечната честота и нормализиране на кръвното налягане. Калият е отговорен за предаването на нервните импулси в мозъка и за поддържането на водно-солевия баланс в тялото.

Не напразно краставиците се считат за отлична закуска - те стимулират апетита и стимулират производството на стомашен сок, подобряват храносмилането на храната и възстановяват метаболизма. Те са с диуретичен и жлъчегонен ефект. Оказват леко слабително действие. Препоръчителна е консумацията им при отоци и запек.

Тартронова или хидроксималонова киселина, съдържаща се в краставиците, участва активно в метаболизма на въглехидратите и предотвратява образуването на мастни натрупвания. Тази киселина инхибира преработката на излишните въглехидрати в мастните клетки.

Алкалоидът физетин е антиоксидант, който защитава мозъка, включително срещу болестта на Алцхаймер. Той се съдържа в кората на заленчука.

Наред с всички ползи консумацията на краставиците се свързва с някои вреди.

Високото съдържание на калий в краставиците може да бъде както полезно, така и вредно. Факт е, че с излишъкът на този елемент в организма, киселинно-алкалният баланс се нарушава и това може да доведе до хиперкалиемия - заболяване, при което бъбречната функция е нарушена. Възможно е също така да доведе до язва на тънките черва, както и до проблеми със сърдечно-съдовата система.

От една страна, краставицата е нискокалоричен продукт (15 ккал на 100 г) и може да се яде в големи количества наведнъж, а от друга - стимулира апетита. Ето защо хората с наднормено тегло и тези, които спазват диета, не е добре да консумират краставици преди хранене.

Консумацията им не е препоръчителна и на хора с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, както и такива с обостряне на язва, гастрит, ентероколит.

Гастроентеролозите не препоръчват да се пие студена вода, газирани напитки и още повече мляко веднага след консумацията на краставици. Това може да наруши нормалната стомашна дейност, да възпрепятства храносмилането, както и да причини болка и тежест в стомаха.

Кърмещите жени също трябва да подходят с повишено внимание към консумацията на пресни краставици, тъй като съдържащите се в тях биологично активни вещества могат да преминат в кърмата и да предизвикат колики и диария при бебето.

Кой е правилният начин за ядене на краставици?

По-добре е да ги консумирате заедно с кората - тя има висока концентрация на хранителни вещества и ценни фибри. Но децата трябва да ядат краставиците задължително без кора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com