Кой ориз е най-полезен през лятото?

1927
Кой ориз е най-полезен през лятото?
Снимка: iStock

Независимо от възрастта или диетата, оризът е една от най-често консумираните храни и редовно присъства на нашата трапеза както самостоятелно, така и като важна съставна част от всевъзможни ястия – като се започне от ордьоври, мине се през основни блюда и се стигне до десерти.

Но дали познаваме различните видове? Някои може да бъдат както по-полезни, така и по-вкусни от традиционния бял рафиниран ориз. Те може да добавят и други хранителни вещества към нашето меню, освен нишесте и въглехидрати - като протеини, фибри, различни витамини и минерални соли.

Д-р Патрисия Матуш ни разказва следното.

Видове ориз

Бял (полиран)

Люспите на белия ориз се отстраняват по време на производствения процес и така той губи голяма част от хранителните си вещества. Въпреки това, е най-масовият ориз, защото е най-евтин, най-универсален и най-бърз за готвене.

Кафяв

Тъй като люспите му не се отстраняват, кафявият ориз съдържа добър списък от хранителни вещества: повече фибри за регулиране на червата, витамини A, B1, B2, B6, B12 и високо съдържание на магнезий. Лесно се намира в магазините, но цената му е по-висока от тази на белия ориз. При това, отнема повече време за приготвянето му и се нуждае от повече вода по време на самото готвене.

Пропарен

Този ориз е частично сварен все още с люспите си във вряща вода, което кара голямо количество витамини и минерали да преминат от обвивката в самите зърна. По този начин, при последващото отстраняване на люспите, се запазва част от хранителната стойност, предимно витамини от група В. Сготвя се по същия начин, както белия ориз.

Зелен (японски)

Този сорт от Япония има къси зърна, извити и по-прозрачни от традиционните. Поради високото съдържание на нишесте може да стане кремообразен след сваряване. Затова, за да не слепне, трябва да се вари по-дълго време. Може да се намери в две разновидности: със или без люспи.

Арборио

Също с кремообразна консистенция, дължаща се на голямото количество нишесте, арборио има по-заоблени зърна и по-добра способност да поема подправките – затова е широко популярен в Италия при готвене на ризото. Хранителната му стойност обаче е ниска, тъй като няма люспи и не се подлага на метод, който запазва свойствата му.

Басмати (индийски)

Има сладък орехов аромат и по-силен вкус, който не изисква добавяне на подправки. Зърната му са много по-дълги. Хранителната му стойност е същата, както на белия ориз, но помага за разнообразяване на менюто. Той е по-скъп от традиционните видове ориз и понякога се намира само в специализирани магазини.

Червен

Този сорт може да бъде важен съюзник в намаляването на нивото на LDL (лошия холестерол) в кръвта, поради високото ниво на монохолиновия компонент. По този начин може да помогне за подобряване на кръвообращението, предотвратявайки инфаркти и инсулти. Действа позитивно и на чревните функции; с повече желязо и цинк е в сравнение с белия ориз. Готвенето му е същото, както на белия.

Черен (китайски)

Китайският черен ориз съдържа 20% повече протеини и 30% повече фибри от кафявия ориз, в допълнение към високото съдържание на желязо. При това има по-малко мазнини и по-ниска степен на калорийност. Той е богат на антиокислителни съединения - вещества, които се борят със свободните радикали и така предотвратяват преждевременното стареене, хроничните дегенеративни и сърдечно-съдови заболявания.

Внимание! Статията е само за информация и не съдържа медицински инструкции. Допитвайте се винаги до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как трябва да се варят великденските яйца?
Как трябва да се варят великденските яйца?

Голямо е разочарованието, ако варим яйца за Великден и установим, че са се напукали. Тук ще предложим няколко съвета как да запазим здрави яйцата,...