Коя държава има най много злато?

38716
Коя държава има най много злато?
Снимка: Pixabay

Още от древността златото е символ на богатство, власт, разкош и повод за многобройни войни. Служило е като средство за размяна от хилядолетия. С него се извършвала международната търговия. Поради тази причина, държавите е трябвало да поддържат резерви от злато както по икономически, така и по политически причини. Днес държавите вече не изискват парите им да бъдат обезпечени със злато. Въпреки това всички правителства съхраняват огромно количество от благородния метал, за да се  предпазят в случаи на хиперинфлация или друго икономическо бедствие. Ето кои страни имат най-големи златни резерви за 2021 г . 

1. САЩ 8100 тона

Ето как да разберете дали ЗЛАТОТО е истинско

Въпросът за теглото на златото е много важен. Истинското злато е плътно и тежко, независимо че е меко. Ако монета или по-голямо бижу из...

САЩ е с най-големите запаси от злато в света. Всъщност американското правителство притежава толкова злато колкото следващите 3 най-богати на злато страни взети заедно (Германия, Италия и Франция). Златото представлява 78,7% от всички резерви на страната.
Част от него се съхранява в специалния трезор на военната база на американската армия “Форт Нокс”, Кентъки. Управлява се от Министерството на финансите. В трезора се пази по-голямата част от златния резерв на САЩ, както и други ценности под притежанието на федералното правителство.  

Хранилището е укрепена сграда с трезор, съседна на поста на армията на Съединените щати във Форт Нокс, Кентъки. Всички федерални депозитари се охраняват от полицията на Монетния двор на САЩ.

Много митове витаят около военното укрепление. Сградата е разположена сред хълмовете на Кентъки и тук винаги САЩ съхранява по-голямата част от златото си. По време на Втората световна война тук са се пазили Великата харта на свободите, Декларацията на независимостта на САЩ, Конституцията на САЩ, английските кралски скъпоценности и златните резерви на няколко окупирани страни в Европа. 

Мерките за сигурност на трезора са строго пазена тайна, затова са обвити в слухове и мистерии. Факт е, че за сигурността му се грижат 30 000 войници, военни машини, танкове, бойни хеликоптери и артилерия. Предполага се, че полето около сградата е минирано. Друго предположение е, че около обекта има детектори за засичане на човешка намеса. Вратите на трезора са над 20 тона. Всички служители на "Форт Нокс" полагат клетва да пазят тайна и не разгласяват какви са мерките за сигурност, които трябва да се спазват. Единственият човек, който се е опитвал да превземе "Форт Нокс" е Голдфингър от едноименния филм за Джеймс Бонд през 1964 г. 

2. Германия 3359 тона

Какво е инвестиционно злато?

Инвестиционното злато е актив, който всеки може да закупи с цел инвестиция. Благородният метал от векове е извоювал реноме на актив убе...

Втората най-богата на злато страна притежава 2,5 пъти по-малко от ценния метал в сравнение със САЩ..
Златните резерви на Германия се съхраняват в Германската федерална банка (Дойче Бундесбанк) във Франкфурт на Майн.  

3. Италия 2452 тона

Кризата в еврозоната накара италианското правителство да се замисли дали да не продаде част от златните си резерви, но все още такива стъпки не са предприети.

4. Франция 2436,5 тона

5. Русия 2301,6 тона

Русия изпревари Китай по количество на притежаваното злато през 2018 г.

Любопитни факти за златото:
* 75% от златото в света е добито след 1910 г.

* 24-каратовото злато е чисто между 99 и 99,99%.

* Мерната единица, с която се измерва златото е тройунция. За първи път тази мярка се използва във френския град Трой. Една тройунция е равна на 31,1035 г.

* Златните олимпийски медали днес съдържат едва 1,34% злато. Последните медали от чисто злато са били изработени през 1912 г. за Олимпийските игри в Скокхолм, Швеция.

* Един тон стари смартфони съдържа около 10 тройунции злато. 200 стари лаптопа съдържат 5 тройунции злато.

* .Индийските домакинства притежават злато на стойност 950 милиарда долара, което е около 50% от брутния национален продукт на страната. Смята се, че това е повече от резервите на САЩ, Швейцария, Германия и МВФ, взети заедно.

* Най-много злато се добива в Южна Африка. 40% от добитото злато през последните 130 години идва оттам.

Какво е общото между златото и хляба?

Цената на златото по време на криза неизменно тръгва нагоре, тъй като хората търсят начин да защитят парите си от обезценяване. Това съ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Тези зодии са любимци на всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com