Коя е единствената птица, която лети на заден ход?

22029
Коя е единствената птица, която лети на заден ход?
Снимка: iStock

Единствената птица, която може да лети на заден ход, е колибри. Колибрито може да лети и с главата надолу. Причината е в структурата на крилата му.

Най-малката птица в света

Колибрито е начело в още една класация. Пчелното колибри с тегло от 1,6 грама и дължина от 6-7 см е най-малката птица в света.

Тази птица е от семейство бързолетни птици. В света се срещат около 340 вида колибри, в около 100 рода. 

Къде се среща колибрито

Външно крехкото колибри е сред най-издръжливите представители в животинското царство. Среща се от Аляска до Аржентина, от пустинята Аризона до бреговете на Нова Скотия, от равнинните гори на Бразилия до вечните снегове на Андите на височина 4500 метра. Обитава почти само Северна и Южна Америка. Обича места, където има ливади и ниви, освен влажните екваториални гори. Най-често може да се срещне на поляни със свежи цветя близо до планини или хълмове.

Най-големите ПТИЦИ в света: Коя е на първо място?

Орнитологът Карл Шухман споделя “Колибрито живее на ръба на възможностите за гръбначните животни и се справя перфектно”. Той споделя за колибри, което е живяло затворено 17 години. “Представете си колко трябва да е издръжлив организъм, тежащ само 5-6 грама, за да живее толкова дълго” - казва той. “Сърчицето му е колкото боровинка, което бие средно с 500 удара в минута, през живота му е туптяло 4,5 милиарда пъти - почти двойно повече от това на 70-годишен човек”

Как изглежда колибрито?

Размерът на колибрито зависи от неговия вид. Най-малко е пчелното колибри, достигащо 1,6 г и 6-7 см дължина, т.е. голямо е колкото средно голяма буболечка. Най-голям екземпляр е наблюдаван от вида гигантско колибри - 21 см дължина и 20 г тегло, т.е. колкото едно врабче.

Има малки и недобре развити крака. Рядко ходи, обикновено краката се виждат в полет. Колибрито е с добре развити гърди и с опашка с различна форма и големина.
Колибрито има огромно сърце за размерите си, което заема половината от гръдния му кош. Има най-бързата сърдечна честота, с която поддържа изключително бързия си метаболизъм, пулс и температура. Птицата има почти същата анатомия като другите птици, но без жлъчка.

Крилата на колибри

Крилата на колибрито са остри и дълги, обикновено с 10 големи махови пера и само 6 къси малки пера. Колибрито пляска с крила много често, но го прави толкова бързо, че дори е невъзможно да се види. Прави около 50 махания за една секунда. По време на полет с максимална скорост птицата може да направи 200 удара. Колибрито може да лети във всички посоки: надолу, нагоре, настрани, напред и дори назад.

Колибрите имат усещане за сладко

Всички птици движат крилата си нагоре-надолу, а колибрито върти крилата си, които описват “осморки”. Крилата произвеждат подемна сила, необходима за издигане или спускане. Затова птичката виси във въздуха. Точно това перфектно оперение помага за невероятния полет на птицата, която лети не само напред, но и назад. Колибрито може да виси във въздуха на място. Дори е способно да извършва различни акробатични фигури. 

Как живее колибрито?

Колибрито е почти постоянно в полет, като през нощта всичките му жизнени процеси се забавят, защото температурата пада рязко. Тези птици рядко се събират в ята, предпочитат самотния живот и се събират с други индивиди само по време на размножителния период. 

Хранене

Колибрито може да изяде храна, която надвишава пет пъти собственото му тегло. Храни се със захарта от нектара на цветята. Освен това, обича и насекоми, от които си набавя протеини и други витамини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Гордън Рамзи открива най-високия ресторант в Лондон

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com