Коя е най-голямата риба в Черно море?

33362
Коя е най-голямата риба в Черно море?
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Най-голямата риба в Черно море е моруната (Huso huso). Независимо от основните й местообитания – Черно и Каспийско море, тя се смята също и за най-голямата сладководна риба, защото през пролетта навлиза в устиетата на вливащите се в моретата реки, за да хвърли хайвера си. Размерите й са впечатляващи: историята познава „шампиони“ с дължина до 6 метра и тегло до 1600 кг. Моруната е хищник, в менюто й влизат разнообразни водни обитатели. Обект на активен риболов както заради месото, така и заради хайвера си.

Моруната е есетрова риба. Различава се от другите есетрови както по размерите, така и по анатомията си. Цветът й като цяло е сиво-пепеляв, коремът – белезникаво-сив, а дългият заострен нос има жълтеникава окраска.

Макар да носи още и титлата „най-голяма сладководна риба“, повечето време моруната живее в морето. Големите индивиди хвърлят по-късно хайвер, защото и по-късно съзряват полово. В реките не се срещат млади моруни. Полово съзрелите индивиди не хвърлят хайвера си всяка година. Моруните, които зимуват в реките, вече са зрели и идват от морето само, за да хвърлят хайвер.

Десетки видове риби са изчезнали от Черно море

Най-дълбоко обитават по-старите моруни, които вече не са способни за размножаване. Най-едрите от тях излизат на по-плитко и влизат в реките веднъж през няколко години – затова в сладките води големи моруни са рядко явление.

Моруните, които зимуват в реки, се покриват с дебела слуз, наричана „шуба“, поради което трудно се движат в този период. В морето това явление не се наблюдава, там моруната е подвижна през цялата година.

Хайверът бива изхвърлян на големи гроздове няколко пъти, като неговото количество е извънредно голямо. Например, от моруна, тежка 1100 кг, се получава над 320 кг хайвер. Логично е да се допусне, че при това обстоятелство именно моруната би трябвало да е най-многобройната есетрова риба, но това не е така. Причината, че хайверът трудно оцелява. Например, от 100 хиляди зърна хайвер до морето достига само 1 рибка. А от младите моруни само 10 процента доживяват до полово съзряване и отново навлизат в реките.

Учени: Някои видове риба в Черно море са на изчезване

Раковините са главният вид храна както на останалите едри есетрови риби, така и на моруните. Именно поради това младите индивиди се срещат главно в близост до устията на реките – там раковините са по дребни и с по-тънки черупки. Освен с раковини, моруните се хранят с дребни риби – цаца, попчета, хамсия и разновидности на бабушката.

Рибари разказват, че моруните засмукват своята храна. За целта с опашките си създават водовъртежи и така повдигат дребните рибки за по-лесно улавяне. Според други пък, моруната непрестанно рови с носа си дъното, за да търси храна, даже често поглъща камъчета, клечки и други предмети, ако е много гладна – но това се наблюдава твърде рядко. Въобще, моруната е в постоянен процес на търсене на храна, тя е най-лакомата от есетровите риби. Храненето й се разрежда само по време на хвърлянето на хайвера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com