Колко опасно може да бъде задържането на кихане?

2451
Колко опасно може да бъде задържането на кихане?
Снимка: iStock/Guliver

Кихането е естественият механизъм на тялото за изчистване на дразнещи частици като алергените, микроорганизмите, цветния прашец, полените и домашния прах, които влизат в носа или гърлото. В този смисъл кихането невинаги е знак, че сте болни или имате вирус. Това е естествен механизъм на тялото, предназначен да изхвърля възможно най-бързо дразнещите частици и да предотврати навлизането им в дихателните пътища.

Много хора правят често срещаната грешка да се опитат да потискат кихането. Най-често те го правят публично, от страх да не бъдат критикувани за разпространението на патогенни частици. Потискането на кихането е лошо за здравето и всъщност би могло да доведе до сериозни негативни ефекти върху тялото. Блокирането на дихателните пътища по време на кихане, оказва сериозно притискане на  тъканите, повече от 20 пъти по-голямо от нормалното налягане в сравнение с въздушния поток, освободен при нормално кихане.

Неща в дома, които ви карат да кихате

Защо кихаме по време на хрема или по време на обостряне на алергии е съвсем разбираемо. Но какво ни кара да кихаме, когато сме напълно ...

Какво се случва с вашето тяло при задържане на кихането?

1.     Болка в гърдите - Един от най-честите симптоми на кихане е болките в гръдния кош. Възможно е да е придружавана  от изтръпвания и дискомфорт, които могат да продължат известно време след самото кихане. Възниква поради повишен натиск върху ребрата и гръдния кош, което стимулира нервните окончания в тази област. Натиск се оказва и върху мускулите на гръдния кош и диафрагмата. Това състояние не е опасно, но може да причини дългосрочен дискомфорт, тъй като тъканта се успокоява.

2.     Разкъсване на тъпанчевата мембрана в ухото - Когато потискате кихането, то оказва голям натиск върху слуховия апарат и нервните окончания в него. Потискането на кихането може значително да увеличи налягането във вътрешната част на ухото, което би могло да докара механични повреди на определени компоненти на слуховия апарат.

3.     Инфекции на ушите  - Ако кихането е причинено от вирус или бактерия, инхибирането на кихането може да доведе до навлизане на патогенни частици в ушния канал. Вирусните и бактериалните частици могат да влязат в евстахиева тръба и да достигнат до вътрешната част на ухото. Това ще доведе до инфекции на средното и вътрешно ухо.

Как да кихаме, без да пръскаме вируси

Който се е ваксинирал срещу грип, ваксинирал. Останалите, дори да размислят, няма смисъл да го правят в разгара на грипната епидемия. О...

4.     Разкъсване на кръвоносен съд - Задържането на кихане също може да създаде напрежение върху стените на кръвоносните съдове. Могат да се спукат както малки, крехки капиляри, така и големи централни съдове. При потискане на кихане, капилярите в носа могат да се спукат и да предизвикат кървене.

5.     Могат да възникнат по-сериозен вид проблеми - Непрекъснатото кихане може да причини увреждания на тъканите на тялото. Много опасна може да е спукана аневризма или мозъчен кръвоносен съд. Интензивните въздушни струи, компресирани и задържани чрез потискане на кихането, могат да причинят структурни промени в ларинкса и трахеята или дори да разкъсат тъканите им в зависимост от силата на потиснатото кихане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: християнски или христиански?

Тренировките на 50 ще ви помогнат да компенсирате липсата на спорт в младостта

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот на една домакиня

Възможно ли е наистина да отслабнете в парна баня и как да го направите

Сода за хляб за лечение на ревматизъм и артрит: Ето какво съветват специалистите

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Домашният ви любимец се промъква в леглото ви: Ето какво са открили изследователи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com