Колко са върховете над 2900 метра в България?

2260
Колко са върховете над 2900 метра в България?
Снимка: Pixabay.com

Фактът, че най-високият връх на Балканите – първенецът на Рила – Мусала – извисява исполинската си гръд именно в България, означава ли, че страната ни е богата на върхове, протегнали се към облаците, за да се слеят с тях и да танцуват с бурите? Колко са върховете над 2900 метра в България и колко от тях са подходящи за туристи или за алпинисти е въпрос, който живо ни вълнува в края на пролетта, когато, жадни за безкрайни зелени поляни, вековни гори, шумолящи водопади и лазурни езера, взимаме раниците и се отправяме там, където всяка стъпка си заслужава – в планините, стремейки се да превземем техните първенци и да обгърнем от тях с поглед България като на длан.

Кои са върховете над 2900 метра в България?

Цели четири от върховете в България са с над 2900 метра надморска височина. Извисяват се в двете най-високи планини у нас – Рила и Пирин – и подредени по височина изглеждат така:

1.       Мусала, 2925 метра н.в., Рила планина

Първенецът на Рила – връх Мусала не само е сред върховете над 2900 метра в България, но е и първенецът на Балканите и на седмо място по височина в Европа. Изпреварва с 8 метра първенецът на Олимп –  връх Митикас – и е сред най-предпочитаните от туристи, планинари и алпинисти не само от страната ни, но и от цял свят. Върхът, който е част от Стоте национални туристически обекта в България и от инициативата „Покорител на 10-те планински първенци“, е покорен за първи път през  1923 година от десетима души, предвождани от Павел Делирадев и Пейо Пеев. Днес няколко маршрута очакват жадните за опияняващи гледки, адреналин и незабравими преживявания туристи.

Старо име на върха, с което е познат от 1950 до 19 януари 1962 година, е Сталин, а това, което върхът е носел преди 1950 година и с което е познат днес, е от времето на османското владичество по нашите земи и вероятно произхожда от арабската дума „мусалла“, която може да се преведе като „пътя към Бога“ или „място, близо до Бога“.

На първенеца на България и Балканите са изградени метеорологична станция и базовата екологична обсерватория „Мусала“.

Топ 20 на най-високите върхове в България

2.       Вихрен, 2914 метра н.в., Пирин планина

Само с 9 метра по-нисък от първенеца на родината ни е първенецът на Пирин – връх Вихрен. Върхът е на трето място на Балканите, като вторият – Митикас на Олимп го превъзхожда със само 3 метра.

Старото име на Пиринския първенец е Елтепе, което в превод ще рече връх на бурите.

Върхът, който също, подобно на Мусала, е част от Стоте национални туристически обекта в България и от инициативата „Покорител на 10-те планински първенци“, се отличава с липсата на реки и езера, поради факта, че мраморните скали, които го изграждат, не задържат вода, бедна флора, сред която се отличава еделвайсът, и сравнително по-богата фауна, сред която по-осезаемо е  присъствието на диви кози.

3.       Кутело, 2908 метра н.в., Пирин планина

Третият по височина връх у нас, който също се нарежда сред върховете над 2900 метра в България, отново извисява мраморната си гръд в Пирин планина. Наричан Кутело и още Казански връх, вторият по височина в Пирин, е част от алпийския траверс по мраморното било, а траверсът Черномогилски чал – Кутело – Кончето – Котешкият чал е един от най-трудните зимни траверси в българските планини, което прави Кутело популярен сред алпинистите.

Кои са топ 10 на върховете в България по височина?

4.       Малка Мусала, 2902 метра н.в., Рила планина

Четвъртият и последен връх у нас, попадащ сред върховете над 2900 метра в България, е вторият по  височина в Рила. Наречен е Малка Мусала. Той е по-нисък от рилския първенец със само 23 метра, които се оказват достатъчни, за да попадне чак на четвърто място в страната ни и на седмо на Балканите. Извисява гръд в Източна Рила и е свързан с първенеца Мусала чрез скален гребен, наричан Трионите.

Малка Мусала се отличава с купенообразната си форма.

Подобно на Мусала и този от върховете над 2900 метра в България е носел соц. име в годините на комунизма, когато това е било модерно и съвсем очаквано. Връх Малка Мусала се наричал от 10 март 1950 г. до 1 февруари 1989 г. Димитров – на името на Георги Димитров.

Ако решите да заситите сетивата си, превземайки върхове, не пропускайте да се запознаете подробно с терени, условия, климат, необходима екипировка, маршрути, заслони и прочие, за да бъде максимално приятно и безопасно докосването ви до върховете над 2900 метра в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com