Кои са топ 10 на върховете в България по височина?

4623
Кои са топ 10 на върховете в България по височина?
Снимка: Захари Недялков

България е планинска държава, планините заемат над 30% от територията ѝ, поради което не е изненадващо, че едни от най-високите върхове на Балканите извисяват гръд именно тук. Как се подреждат върховете в България по височина и с какво е известен всеки от тях?

Върховете в България по височина – топ 10

1. Мусала

С внушителните 2925,4 метра височина, измерени от пристанище Варна, Мусала е най-високият връх не само в Рила планина и в България, но на целия Балкански полуостров. Върхът е близо до един от най-известните родни зимни курорти – Боровец, което го прави още по-популярен сред туристите и алпинистите. Върхът не е лесен за покоряване и всеки, устремил се към висините, трябва да бъде отлично подготвен и внимателен, за да не завърши устремът му трагично.

Старото име на върха е Сталин, а съвременното наименование се счита, че произхожда от произлиза от арабското „мусалла“, което в превод означава „път към Бога“ или „място близо до Бога“.

Базовата екологична обсерватория „Мусала“ и метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН са позиционирани на връх Мусала.

Коя е най-дългата планина в България?

2. Вихрен

Подреждайки върховете в България по височина, следва да поставим връх Вихрен на второ място с уговорката, че той е незначително по-нисък от Мусала – едва 11 метра е разликата във височината между двата върха.  Върхът обаче се извисява в Пирин, в северния дял на планината и макар да е втори в България по височина, е трети на Балканите. В миналото е бил наричан Елтепе, което ще рече връх на бурите. Алпинистите следва да бъдат много внимателни, ако са се насочили към Вихрен, привлечени и от факта, че върхът е част от Стоте национални туристически обекта в България, защото името му не е случайно – времето се сменя за секунди, а ветровете и бурите там са повече от опасни и са отнели не един човешки живот.

3. Кутело

Третият сред върховете в България по височина също се намира в Пирин. Връх Кутело е 2908 метра и е популярен сред алпинистите с опит, но почти неизвестен за останалите туристи. Кутело е един от най-трудните за преодоляване върхове в България.

4. Малка Мусала

Върхът е четвъртият у нас по височина, но втори в Рила планина с височината си от 2902 метра. В миналото е носел името на Георги Димитров. След 1989 година върхът получава името Малка Мусала поради близкото си разположение до Мусала, с който е свързан със скален гребен.

Знаете ли коя е най-дългата планина в света?

5. Бански Суходол

Този връх в Пирин, който заема петото място в класацията на върховете в България по височина, е свързан с третия връх у нас – Кутело, посредством седловина, носеща името Кончето. Тя е популярна сред алпинистите, но е изключително опасна за преминаване поради миниатюрната ширина на карстовия ръб – едва 60-70 см. и само авантюристите-смелчаци с много опит се престрашават да го направят.

6. Иречек

Шестият сред върховете в България по височина отново ни отвежда в Рила. Със своите 2852 метра Иречен, кръстен на Константин Иречек, заема достойно място сред най-високите върхове у нас. Превземането му е приключение, което може да завърши с трагичен край, тъй като е труден връх, отличаващ се с огромна опасност от лавини.

7. Полежан

Седмото място ни насочва към Пирин и гранитния връх Полежан, висок 2851 метра. Очевидно върховете на двете планини – Рила и Пирин – са най-високите у нас и сред най-високите на Балканите.

Знаете ли коя планина се намира между България и Сърбия?

8. Малък Полежан

Вероятно и сами се досещате по името, че този връх също се намира в Пирин планина. 2822 метра е, тоест едва няколко метра по-нисък от връх Полежан. Другото име на върха е Каменица. Известен е с туристическите си маршрути, които разкриват пред очите на изкачилите го неземна красота и спиращи дъха панорами, както и че от юг е по-полегат и не толкова внушителен.

9. Баюви дупки

Също връх в Пирин, отличаващ се с интересното си име. Деветият по височина връх у нас е 2820 метра и е недостъпен от източната му страна. Любопитен факт е, че на 500 метра от върха е разположен най-високият алпийски заслон в България, носещ името Кончето.

10. Дено

Последният връх от класацията ни топ 10 на върховете в България по височина е малко популярен връх у нас в Рила планина, носещ името Дено, висок 2790 метра.

Който и от върховете да решите да изкачите, ще останете очаровани от красотата на планините ни и със сигурност от суровата природа и климат. И десетте върха крият своите опасности и изискват екипировка, опит и поемане на умерен риск.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com