Топ 20 на най-високите върхове в България

21606
Топ 20 на най-високите върхове в България
Снимка: БГНЕС

Едва ли ще се изненадате, че всички най-високите върхове в България се намират само в две планини - Рила и Пирин.

1. Мусала, Рила 2925 м

Първенецът на Рила е най-високият връх на Балканския полуостров. Предполага се, че името е от арабски произход и означава “близо до Аллах” или “място за молитва”. На върха е изградена метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Има и базова екологична обсерватория на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика.  

2. Вихрен, Пирин 2914 м

Пиринският първенец е трети на Балканския полуостров след Мусала и връх Митикас, Олимп, Гърция, висок 2917 м.
От Вихрен се разкриват приказни гледки към голяма част от Пирин, включително към върховете Кутело, Бански Суходол, Муратов връх, Тодорка и много езера.

3. Кутело, Пирин 2908 м

Намира се на главното било в северния дял на планината. На юг от върха са разположени Казаните, на изток - долината на река Бъндерица, а на северозапад - циркус Бански Суходол. Със съседните върхове Вихрен и Бански Суходол се свързва чрез седловините Премката и Кончето.

4. Малка Мусала, Рила 2902 м

Вторият по височина рилски връх е разположен североизточно от Мусала, с който е свързан чрез остър скален гребен, наречен Трионите. В периода 1950-1989 г. върхът носи името Димитров, кръстен на комунистическия вожд. 

5. Бански Суходол, Пирин 2884 м

Връх Бански Суходол и връх Кутело са разположени на общо било и са свързани със седловината Кончето, която е изключително труднопроходим карстов ръб, чиято ширина на места не надвишава 70 см. Бански Суходол се намира в северния дял на планината, на главното пиринско било в неговия мраморен дял.

6. Иречек, Рила 2852 м

Намира се в източна Рила, близо до върховете Малка Мусала и връх Дено. Има стръмни склонове и не е залесен. Кръстен е на прочутия чешки историк и български политик Константин Иречек.

7. Полежан, Пирин 2851 м

Полежан е най-високият гранитен връх. Известен е още с името Мангър тепе, което идва от турската дума “мангър”, което означава монета.

8. Каменица, Пирин 2822 м

Каменица е един от най-трудните за покоряване върхове в Пирин. Не е изненадващо да се види снежна покривка на върха дори и през лятото.

Топ 10 на най-красивите върхове в България

9. Малък Полежан, Пирин 2822 м

Разположеният в Северен Пирин връх е изграден от гранити и има стръмни скалисти склонове, без почти никаква растителност. Намира се между връх Полежан и Джангал. Източните му склонове са скалисти и стръмни. Най-удобно място за изкачване е от север през седловината, която го свързва с връх Полежан.

10. Баюви дупки, Пирин 2820 м

Върхът е изграден изцяло от мрамор и е недостъпен от източната страна. Върхът има три връхни точки, които са ясно изразени и са свързани помежду си в било, което на места се стеснява до 50 см.

11. Стражите, Пирин 2802 м

Стражите, наричани още Ушиците, представляват остър и скалист гребен от Полежанското странично било на Пирин, дълъг около 1 км. Представляват интерес за алпинизма главно през зимата, като част от едноименния алпийски траверс.

12. Безименен връх, Рила 2792 м

Намира се в Мусаленския дял на Източна Рила. Това е първият връх на мощния хребет, който тръгва от Мусала в посока северозапад и който огражда от запад Мусаленския циркус. В горната си част този хребет е скалист, с нестабилни каменни отломки, а в долната си част е тревист и известен като Маркуджика.

Топ 5 на лесните върхове за изкачване – дори и през зимата

13. Дено, Рила 2790 м

Намира се в източната част на Рила, в Мусаленския дял. Върхът е сравнително лесно достъпен, тъй като е близо до курорта Боровец. Интересно е, че името му произлиза от факта, че ако се погледне от селата в подножието сутрин слънцето озарява първо него, т.е. “дено” се свързва с началото на деня.

14. Голям Близнак, Рила 2779 м
15. Малък Близнак, Рила 2777 м


Близнаците представляват два съседни конусообразни върха на Мусаленския рид в Маришкия дял на Източна Рила. Двата върха са разделени от седловина. Издигат се над циркуса на Маричините езера. Изградени са от гранит и западните им склонове стръмно се спускат към долината на река Бели Искър.

16. Манчо, Рила 2771 м

Намира се на Ибърското било, в Маришкия дял на планината. Представлява масив с няколко връхни коти, от които две са най-характерни и разпознаваеми. 

17. Песоклива вапа, Рила 2769 м

Върхът е разположен встрани от главното Мусаленско било в Маришкия дял на Източна Рила. Склоновете му са стръмни и набраздени с улеи.

18. Овчарец, Рила 2768 м

Известен в миналото с името Юрушки чал, гранитният връх Овчарец се намира в източната част на Рила.

19. Маришки чал, Рила 2765 м

Издига се в Източна Рила и свързва двете основни била - Мусаленското и Ибърското. Върхът е важен орохидрографски възел. Този дял на планината е наречен на негово име - Маришки дял.

20. Яловарника, Пирин 2763 м

Труден за изкачване връх най-вече поради отдалечеността от населени места и хижи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com