Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кошмари в японското метро: кои са чиканите и какво правят с момичетата

16 юни 2024, 13:00 часа

Япония е известна със своите древни традиции и древна култура. Но в тази страна се случват много неприлични неща. В Япония можете да намерите неща, които не можете да видите в никоя друга страна. И не, нямаме предвид Великата китайска стена.

Влаковете в Япония винаги са много претъпкани, защото почти всеки втори човек използва подземния вид транспорт. За да вкарат възможно най-много хора във вагона, в метрото започват да използват „тласкачи“. Това са служители, които бутат хората, които искат да се качат във влака. Оттук идва и основният проблем на Япония - нежеланото докосване. Именно за това ще ви разкажем днес.

Чиканът е сериозен вид престъпление в Япония, което се характеризира с нежелано докосване и дори тормоз над жени. Това е явление, което се е появило, защото в метрото и автобусите има повече хора на едно място. Тъй като пространството е твърде малко и хората често стоят близо един до друг, се получава струпване.

Раждаемостта в Япония критично ниска

Жертвите на такъв тормоз обикновено мълчат за това, което им се е случило, така че проблемът не се разглежда сериозно. Друга причина за това мълчание са социалните и културните норми. Често жените не смеят да говорят за случилото се. Те се срамуват и се отвращават.

Чиканът се отнася както за акта на опипване, така и за хората, които извършват тези престъпления. Тези извършители обикновено насилват момичета на многолюдни места, като се опитват да докоснат интимните части на жертвите си. Ако си мислите, че този проблем засяга само малките градове и села, това не е така. Той е засегнал и метрополиси като Кобе, Осака и дори Токио.

Поради големия брой хора е много лесно престъпникът "случайно" да докосне невинна жертва и да остане незаловен. За да разберете какво е задръстването, метрото в Токио е пълно почти на 150 %. Пътниците са избутвани във вагоните от самите служители. Това се прави, за да могат всички хора да се поберат и вратите на влака да се затворят. Такава среда става много благоприятна за чиканите, тъй като почти всички вътре са обездвижени поради липса на място.

Защо в Япония не пият вода по време на хранене?

Целта на тези престъпници обикновено е момиче, което стои на вратата. В тази позиция жертвата е почти неспособна да се съпротивлява, тъй като е притисната към стъклото и скрита от погледа.

Когато това се случи, момичетата замръзват от страх. Те са толкова уплашени, че не са в състояние да изкрещят или да поискат помощ. Това, което придава на чиканите още повече смелост, е, че ужасените жертви послушно изчакват докосването да приключи.

Властите не правят почти никакви опити да се борят с този проблем. Единственото, което е направено, е въвеждането на "женски вагони". В тях имат право да пътуват деца, техните родители и мъже с увреждания. Такива влакове не се движат постоянно, а само през уикендите и в час пик. Но за съжаление, това не винаги помага.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес