Край на историята: Защо хората се развеждат след години брак?

9944
Край на историята: Защо хората се развеждат след години брак?
Снимка: iStock

Изглежда, че след като живеят заедно повече от 20-30 години, хората стават едно и техният съюз е неразрушим. Случва се обаче, че дори след много години съвместен живот двойката решава да се разведе. Ето защо:

На всеки 13 минути една двойка в света се развежда. Обществото обикновено вярва, че бракът винаги е добър, а разводът винаги е лош и първият въпрос, който се задава на развеждащата се двойка, е: какво се случи? И всяка двойка ще посочи своята причина.

Според статистиката най-често двойките се развеждат на 6-9 години брак, а най-популярната възраст за развод е 30-34 години. Около 40% от разводите се случват през първите 5 години, а след 20 години брак само 12% от двойките се развеждат. Но ако причината за развода след първите пет години брак може да се нарече "не се разбираха", тогава как да не се разбирате и какво трябва да загубите, за да живеете заедно 25-30 г. години, а след това да признаете че всичко е свършило?

Ето кои са седемте основни причини, поради които хората се развеждат след дълги години брак.

Криза

Най-ярката лична криза е кризата на средната възраст. Случва се както при мъжете, така и при жените. Кризата настъпва на около 40 години. По това време започваме да си задаваме въпроси: Кой съм аз? Така ли живея? Къде отивам? С правилния партньор? Кризата променя идеалите. Някои хора започват да „нагаждат“ съществуващите съпрузи към новите си стандарти, някои намират нови, които са по-подходящи за новия им статус, някои изпробват измислени идеали, докато остареят, никога не намирайки покой. Хората в криза често си задават философски въпроси, а мисълта за развод (като начало на нов живот) изглежда като решение на проблема и дава шанс да започне всичко отначало.

Как разводът се отразява на външния вид на жената и защо тя става по-красива?

Прелюбодеяние

Разрушава браковете на всяка възраст на партньорите, но в този параграф ще разгледаме точно предателствата, които се случват в зряла възраст. Понякога хората, които имат финансова стабилност, собственост и установени отношения, започват да мислят, че след като са допринесли за благосъстоянието на семейството, те не са оценени от партньорите си и се опитват да намерят потвърждение за своята значимост „отстрани“.

От друга страна, изневярата в зряла възраст често има компенсаторен характер. По правило емоционалното отчуждение между съпрузите е настъпило отдавна и предателството, което се е случило, е следствие от развалени отношения.

Интелектуална или духовна пропаст

Всъщност всички хора се променят през целия си живот. Причината за развода може да е фактът, че се променят с различна скорост. Например, ако единият партньор е отишъл много напред в развитието си, а вторият е останал на същото ниво, тогава раздялата в такива ситуации е почти неизбежна.

Как да се държите с човек, който е преживял труден развод?

Емоционално прегаряне

До 20-30 години съвместен живот съпрузите натрупват известен негативен багаж от непреработени оплаквания, грешки, разочарования и взаимни упреци. Понякога това бреме просто се пренебрегва, а понякога съдът става твърде пълен и разводът изглежда единственият жизнеспособен вариант.

Завършване на проекта

Много често съпрузите остават женени само заради отглеждането на деца, например. Тогава децата порастват и става очевидно, че не можем да свържем двама души - „проектът“ е завършен. „Проектът“ може да бъде и други фактори: изплащане на ипотека, грижа за болен роднина, получаване на образование и много други. В допълнение, финансовото благополучие на семейството може да бъде свързваща връзка. Обикновено в зряла възраст хората вече имат апартамент, къща, кола и желание да живеят за себе си. 

Себереализация и умора

На 40-50 години много хора имат желание да се отпуснат и да се насладят на живота си. В същото време има възможност за самореализация, да се посветите на любимия си бизнес или хоби, особено ако завършите някой „проект“ от предходния параграф. Случва се да дойде момент, в който човек осъзнава, че годините минават, но талантът му не е открит, мечтите му не са сбъднати. Семейството, както му се струва, не му позволява да се справи с радикални промени и има нужда да се освободи от задължения. 

Нови чувства

Както знаем, всички възрасти са покорни на любовта и често се случва един от съпрузите да се влюби в зряла възраст. Последната любов може да бъде по-силна от първата и като правило изборът се прави в полза на нововъзникнали чувства.  

Важно е да запомните, че разводът не е нито добър, нито лош. Просто се случва. Всяка двойка и особено тези, които имат заложен дълги години брак, трябва да решат дали разводът е единственият изход от ситуацията, тъй като повечето от описаните по-горе проблеми могат да бъдат отстранени - намерете причините за рутината в отношенията, помнете добрите моменти, за които сте се влюбили един в друг, попълнете запасите си от впечатления, подновете или оформете семейни традиции и просто искате да бъдете щастливи заедно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com