Круизен кораб обикаля Арктика по "стъпките" на Амундсен

6543
Круизен кораб обикаля Арктика по "стъпките" на Амундсен

Руал Амундсен е имал нужда от три години за покоряването на Северозападния проход, а сега по маршрута на неговата експедиция ще обикаля комфортен туристически лайнер и за целия път са му необходими само 32 дни.

Просто там, където някога е бил Амундсен, вече практически няма лед.

Температурата в Арктика – най-висока от 115 години

Глобалното затопляне неизбежно настъпва. Изследователи съобщиха, че от 1900 г. насам температурата на въздуха в Арктика е достигнала на...

От август круизният кораб „Crystal Serenity“ ще снове по маршрут от Сюърд на Аляска до Ню Йорк и ще преминава по прочутия Северозападен проход в Северния Ледовит океан. Това ще бъде скъп и разкошен кораб – стойността на самостоятелна каюта започва от 22 000 долара и вече всички билети за първото плаване това лято са продадени, съобщава The Guardian. „Crystal Serenity“ ще изминава този маршрут за 32 дни.

Напомняме, че експедицията на Руал Амундсен по този маршрут е продължила от 1903 до 1906 година, а когато се върнал, то този 35-годишен мъж изглеждал по различни оценки на възраст между 59 и 75 години. В онези времена мартенската температура в тази област например е достигала до минус 57 градуса по Целзий.

Поради затоплянето и топенето на ледовете Северозападният проход е станал достъпен за корабите без ледоразбивачи още през 2007 година, но трафикът там продължавал да не е голям. През 2015 г. по този маршрут са минали само 17 кораба, но техният брой явно се увеличава.

Учените от Националното управление по проблемите на океана и атмосферата (NOAA) предсказват, че Северният Ледовит океан ще бъде изцяло освободен от ледове през летния сезон още към 2040 година.

NASA алармира за рекордно намаляване на ледената покривка в Арктика (ВИДЕО)

NASA алармира за рекордно малка площ на ледената покривка в Арктика. Според данните на агенцията с помощта на спътниците на изследоват...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно