Къде да отидем - на море или на планина?

3306
Къде да отидем - на море или на планина?
Снимка: iStock

На прага сме на отпускарския сезон и се чудим къде да отидем - на море или планина? Българите сме късметлии, защото малката територия на страната ни предлага многобройни възможности както на черноморското крайбрежие, така и в курорти, разположени сред величествени и живописни планини.

Изборът зависи от много фактори: здравословно състояние, индивидуален вкус, финансови възможности. Ето ползите на двата вида почивка.

Защо да отидем на планина?

1. Красотата на природата

Великолепната гледка към планината е незабравима и успокоява всички сетива. Нито една снимка или картина не може да се сравнява с директното наслаждаване на красотата на природата.

2. Спокойствие

Забързаният начин на живот, безкрайните ангажименти в работата и дома, ни натоварва физически и психически. Това често води до тревожност, стрес и безпокойство. Планината е най-ефективното естествено лекарство против стрес. Носи спокойствие, релакс, вътрешна хармония и възстановява енергийния ни баланс.

На почивка в планината не пропускайте да вземете тези неща

3. Повече движение

Независимо дали ще изберем високопланински курорт на голяма надморска височина или малко планинска градче, възможности за движение и разходки не липсват. Чистият и свеж въздух, липсата на големи многолюдни тълпи, по-малко движение от автомобили, предразполагат да правим дълги разходки, които действат благоприятно на тялото и душата.

4. Благоприятства сърдечно-съдовото здраве.

Редовният туризъм в планината намалява риска от сърдечни заболявания. Поради по-ниското съдържание на кислород, тялото се адаптира към височината и започва да произвежда повече червени кръвни клетки. Това съдейства за укрепване на кръвоносните съдове.

5. Действа благоприятно при астма и алергии.

Най-доброто лечение за хора, които страдат от астма или алергии, е да прекарват повече време в планината. Свежият въздух повишава съпротивителните сили на организма и повишава имунитета към алергените.

Идеи за пътуване в комбинация от море и планина

6. Здрав дух и здраво тяло

След дори 30-минутен преход в планината се зареждаме с позитивна енергия и добро настроение. Разнообразието от дървета, храсти, растения, животни и красиви гледки, превръщат разходката в планината в прекрасно съчетание между полезното и приятното.

7. Опознай Родината.

В България ще открием разнообразни възможности за почивка в планина - може да покоряваме високи върхове, да крачим по живописни екопътеки, да вървим към великолепни водопади, да прекосяваме китни планински градчета. Винаги има какво ново да опознаем от страната и да я обичаме още повече.

8. Каляваме волята си.

Ако си поставим за цел да изкачим връх според собствените си възможности, ще се убедим колко зареждащо и мотивиращо е. Удовлетворението след покорената цел е незаменимо. Ще придобием повече вяра в себе си и ще си поставяме все по-високи цели.

Защо да отидем на море?

Има хора, които дори не се замислят къде да почиват. Те просто имат нужда да почувстват морето.

1. Морският въздух действа противовъзпалително.

Морският въздух съдържа сол, йод, магнезий и микроелементи. Стимулира имунната реакция на кожата и дихателните органи.

2. Попълваме запасите от витамин D.

Голяма част от този витамин се образува в кожата под влияние на слънчевите лъчи, а малка част се приема с храната. Дефицитът от витамин D води до заболявания като остеопороза, артрит, депресия.

10 признака, че имате нужда от психическа почивка

3. Морски соли за гладка кожа

Морската вода съдържа много полезни минерални вещества, които проникват в кожата. Калият и натриевите йони поддържат водния баланс на организма. Йодът подобрява обмяната на веществата и функцията на щитовидната жлеза. Калцият укрепва съединителната тъкан, медта и сярата имат противовъзпалително действие. Силицият стимулира производството на колаген. Затова след като влизаме в морето, не трябва да се мием веднага с течаща вода.

4. Естествена психотерапия

Шумът на вълните, безкрайните гледки към хоризонта, слънчевите лъчи подобряват настроението, премахват напрежението и депресията, зареждат ни с оптимизъм. Ходенето боси по морския пясък също има психотерапевтичен ефект.

5. Повече купон

Ако сме зажаднели за развлечения, дискотеки, барове и срещи с хора, морето предлага многобройни възможности. В повечето морски курорти в България може да избираме сред култови дискотеки на плажа, стилни барове, концерти и музикални вечери на живо, арт събития.

Каквато и почивка да изберете, заредете се с позитивни мисли, добро настроение, очакване само за хубави преживявания и те непременно ще дойдат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com