Къде се намира къщата на Баба Тонка?

4181
Къде се намира къщата на Баба Тонка?
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев

Къщата музей на Баба Тонка се намира в град Русе. Русе е най-големият български град на река Дунав и важно речно пристанище. Основан през римско време, днес градът може да се похвали като съчетава влияния от различни епохи.

Този град има 23-вековна история, историческото начало на града се споменава от изграждането на тракийско селище, а по-късно през римската епоха е построена крепостта „Сексагинта Приста“, което на римски означава „Пристанище на шестдесет кораба“ - военен център за флота.

Доказателство за това са керамични съдове, бронзови предмети, монети, кости и други находки. "Сексагинта Приста" споделя съдбата на други крепости по десния бряг на долния Дунав. Крепостта е разрушена след нападенията на авари и славяни в края на VI и началото на VII век.

В града се намира паметника на баба Тонка

Тонка Обретенова е родена през 1812 г. в село Червен, Русенско. Родителите й са Тончо Подставчията и Минка Тончева. Омъжва се за известния търговец Тихо Обретенов в Русе (1831 г.). Имали пет момчета и две момичета.

Русе се преклони пред делото на Баба Тонка

Семейството участва в организацията на националноосвободителната борба. Те оказват сериозна организационна, морална и финансова подкрепа на Русенския комитет. Неин сподвижник и довереник е Васил Левски. Домът й е бил пристанище и организиращ център за революционните водачи.

Нейните деца също участват в организирането на революцията. Петър Обретенов и Ангел Обретенов се присъединяват към четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Никола Обретенов е централна фигура в Русенския революционен комитет и участва в четата на Христо Ботев. Георги Обретенов се включва в четата на Губернаторската конюшня, участва във въстанието в Старозагорско (1875 г.). Петрана Обретенова ушива знамето на Революционната двойка (1875 г.).

Домът на баба Тонка – свято място за борбите на българина за свобода (СНИМКИ)

Всеки посетител се възхищава и гордее с тази силна жена и нейната саможертва за общото благо. Възпитала е децата си да обичат родината си. И те го следват, борейки се за една велика кауза, започната от Васил Левски. Дори когато научава, че синът й Никола Обретенов е починал в заточение, Баба Тонка казва: „Изгубих четири сина. Двама са в гроба, а останалите гният по затворите. Но ако имах още четирима, и те гордо щяха да носят българското знаме със златен лъв."

В подземието на къщата й е инсталирана аудио система, звукът засилва суровата атмосфера и мрачното усещане на това място. Музеят съдържа множество предмети на фамилията Баба Тонка и много лични вещи на видни революционери. В нея са поставени и паравани, които разказват историята на града, съдбата на рода Обретенови, посветена на освобождението на България от турско робство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямо пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com