Къде зимуват раците?

8353
Къде зимуват раците?
Снимка: falco / Pixabay

Раците са голяма група водни и полуводни животни, принадлежащи към десетоноги, разред ракообразни. Раците се различават от сродните им раци, скариди, омари и раковини по забележимо скъсения си корем, прибран под широк цефалоторакс. Това им дава специфична, добре разпознаваема форма. В същото време раците са достигнали безпрецедентно разнообразие: 6793 вида от тези животни са в 93 семейства обединени, което е половината от броя на целия отряд.

Раците и тяхната най-голяма СЛАБОСТ

Петнистият скален рак (Grapsus grapsus)

Той е обитател на островите Галапагос.

Наред със специална форма на тялото, раците се характеризират с наличието на 10 чифта крайници. Те се делят на гръдни и коремни. Първите 3 чифта гръдни крайници са много къси, наричат ​​се мандибули, тъй като не участват в движението, а служат само за донасяне на храна в устата. Останалите двойки гръдни крака служат за придвижване, улавяне и рязане на храна и могат да изпълняват и други спомагателни функции. Двойката най-големи и най-масивни крака са клещи. С тяхна помощ раците могат не само да ловуват, но и да се защитават, да участват в битки за чифтосване. Тясната специализация на тези органи се отразява във външния им вид: често десните и левите нокти имат различни размери и форми, което придава на тялото на рака забележима асиметрия. Що се отнася до вентралните крака, те са малки и се използват за оплождане (при мъжете) или за бременност (при женските). Такива жизненоважни органи като хрилете са свързани с гръдните крака на раците. Често венчелистчетата им са разположени директно върху сегментите на краката или близо до мястото на закрепването им към тялото.

Поради огромната разлика в размера на ноктите, раците цигулари изглеждат едноръки. Подобно на хората, тези животни са десняци и левичари, като десняците съставляват 85%.

Нов вид раци откриха учени на остров Ява

Раците са едни от най-съвършените ракообразни

Те имат развити сетивни органи. Зрението играе важна роля в живота им. Очите на тези животни са сложни, фасетирани. Те се състоят от хиляди очи, всяко от които вижда само малка част от пространството точно пред него. Окончателното сглобяване на изображението се извършва вече в мозъка на животното.

Многобройни наблюдения показват, че с помощта на зрението раците идентифицират потенциален враг, намират си партньор през размножителния сезон и се ориентират в търсене на храна. Ако животното е заслепено, то само ще загуби способността да вижда опасността и ще намери храна и партньор с почти същата ефективност. В това ще му помогнат антени („антени“), които могат да улавят миризми. Ако ракът отреже и антените, тогава той ... отново ще намери храна. В този случай ще трябва да отдели много време и усилия - буквално ще се придвижи към плячката чрез докосване, почуквайки с ноктите си по земята.

Някои видове раци имат органи за равновесие – статолити. Очните стъбла играят огромна роля в тяхната физиология. Това са истински ендокринни жлези, способни да отделят хормони и да регулират функциите на тялото като честотата на линеене, началото на пубертета и дори промяната на цвета!

Къде зимуват раците?

На този въпрос има точен отговор: далеч от брега на дълбочина 100-200 метра. По време на зимуването раците не спят, но все пак, както през лятото, водят подвижен начин на живот. Раците отиват в дълбините поради образуването на лед и по-ниските температури на водата в плитките води. През пролетта, когато ледът се стопи, те се връщат в плитките места.

Интересно е, че стада мъжки и женски се връщат от зимуване поотделно. Женските носят яйца на коремните си крака, които вече са на няколко месеца, а приблизително по средата на пътя на възрастните раци към брега - от яйцата се излюпват ларви.

Ембрионите на раци, които са израснали в яйца, разбиват черупките на яйцата наполовина и плуват във водния стълб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com