Кърлежите процъфтяват и разпространяват болести повече от всякога

943
Кърлежите процъфтяват и разпространяват болести повече от всякога
Снимка: Pixabay

Кърлежите, тези малки, но страховити паякообразни, се превръщат във все по-голям проблем, тъй като продължават да се развиват и да разпространяват болести с тревожна скорост. През последните няколко десетилетия популациите им рязко нараснаха, което доведе до увеличаване на броя на болестите, пренасяни от кърлежи, и представлява значителен риск за здравето както на хората, така и на животните.

Една от основните причини за рязкото увеличаване на популацията на кърлежите е изменението на климата. С повишаването на глобалните температури кърлежите намират нови местообитания в неподходящи преди региони.

По-топлите зими и продължителните лета позволяват на кърлежите да оцеляват и да се размножават в райони, в които преди са били рядкост. Разширяването на ареала на кърлежите води до нови срещи между тези паразити и нищо неподозиращи гостоприемници, което води до увеличаване на случаите на заболявания, предавани от кърлежи.

Кърлежите не се ограничават само до селските райони, а проникват и в градските и крайградските зони. С разширяването на човешките популации в естествените местообитания кърлежите намират повече възможности за контакт с хората и техните домашни любимци. Парковете, задните дворове и дори градските градини сега служат като места за размножаване на тези паразити, което допълнително увеличава риска от предаване на инфекцията.

Как да се предпазим от кърлежи?

Освен това увеличаването на популациите на дивите животни, като елени и гризачи, служи като обилен източник на храна за кърлежите, което им позволява да се размножават и процъфтяват. В резултат на това популациите на кърлежите нарастват експоненциално, а географското им разпространение се разширява бързо.

Последиците от този бум на кърлежи са видими в нарастващия брой на болестите, предавани от кърлежи. Лаймската болест, може би най-известното заболяване, пренасяно от кърлежи, е с драстично увеличение на регистрираните случаи в световен мащаб. В допълнение към лаймската болест кърлежите могат да пренасят и други опасни заболявания, като петниста треска в Скалистите планини, анаплазмоза, бабезиоза и вирус на Поуасан и др. Тези болести могат да причинят сериозни здравословни проблеми, включително неврологични проблеми, болки в ставите, а в някои случаи дори смърт.

Ефективни методи, които ни предпазват от ухапване от кърлежи

Усилията за контролиране на популациите от кърлежи и разпространението на болестите, пренасяни от кърлежи, са от решаващо значение. Започнаха кампании за повишаване на обществената осведоменост, за да се информират хората за превантивните мерки, като например носене на защитно облекло, използване на репеленти срещу насекоми и извършване на щателни проверки за кърлежи след престой на открито. За домашните любимци ветеринарните лекари препоръчват редовни мерки за предпазване от кърлежи, за да се намали рискът от инфекции, пренасяни от кърлежи.

Освен това изследователите и здравните специалисти активно изучават поведението на кърлежите и болестите, които те пренасят, за да разработят по-добри инструменти за диагностика и лечение. Разработват се и ваксини за някои болести, пренасяни от кърлежи, което дава надежда за бъдещи стратегии за превенция.

Процъфтяващите популации на кърлежи и последващото разпространение на болести, пренасяни от кърлежи, представляват сериозен проблем за общественото здраве. Тъй като светът се бори с изменението на климата и разрастването на градовете, справянето с този нарастващ проблем изисква многостранен подход, включващ отделни хора, общности, здравни специалисти и изследователи, които работят заедно за намаляване на въздействието на кърлежите и опазване на здравето на хората и животните. Бдителността и знанията са от ключово значение в борбата с тези малки, но потенциално опасни паразити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да скриете възрастта си с дрехи: 9 универсални съвета

4 знака, че Вселената иска да стоите далеч от някого, когото обичате

Тествайте себе си: 5 признака на здравословно самочувствие

За какво да говорим: 7 печеливши теми, които са идеални за разговор с всеки

До какви трайни увреждания води връзката с психопат?

Добавете тези 5 храни към менюто си и няма да се познаете в огледалото

Каква е разликата между таранка и каракуда?

Да си нямате работа с тях: Топ 4 на най-зли зодии

10 неща, които не трябва да се хвърлят в тоалетната

Ефективни начини да изгоните досадните гълъби от балкона

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com