Лекар разкри какво е перфектното тяло за една жена

3689
Лекар разкри какво е перфектното тяло за една жена
Снимка: iStock/Guliver

Повечето медици са единодушни, че първата стъпка към оформянето на красиво и здраво тяло е себеприемането.

Ето мнението на д-р Самира Даиже, специалист по социална профилактика: 

Принципно правилният подход към женската красота е: „Тялото е създадено, за да спазва правилата на живота – а не животът да се съобразява с капризите на тялото“. Има много тясна връзка между представата на жената за самата себе си и нейното самочувствие.

Стандартите за идеалното тяло се приемат от обществото в съответната епоха и се променят от поколение на поколение. Жената от 1970-те години има естетичен контур на тялото, който се различава от сегашния модел. Но най-голямата грешка е да станете жертва на тази стандартизация и да търсите съвършенството - в крайна сметка то не съществува и дори не е постижимо! Жените могат и трябва да се стремят да изглеждат красиви - но винаги да се съобразяват със собствените си индивидуални характеристики.

9 странни факта за женското тяло

Например, до неотдавна за идеално красива се смяташе слабата, да не използваме грубия израз „кльощавата“, жена – за щастие, тази обществена нагласа вече се преодолява. Преди да започне да отслабва, жената е необходимо да разбере, че въпреки стандартите, установени от обществото, всяко тяло отговаря на определен биотип, поради което има свои специфични характеристики.

Всичко е индивидуално

Например, според научните стандарти жена с ръст 1.60 метра трябва да тежи между 48 и 65 кг. Въпреки това, за някои биотипове е практически невъзможно да достигнат 48 килограма, освен ако не използват екстремални похвати, които излизат от рамките на нормалното. В допустимите граници, описани като здравословни от науката, има минимална и максимална зона – там жената може да се стреми да подобри не само здравето, но и естетическия си външен вид.

15 изненадващи факта за женското тяло

Себеприемането е процес

Мнозина могат да възприемат себеприемането като синоним на отказване или застой в развитието. Но то е процес, изграждан ежедневно. Всеки ден жените са буквално бомбардирани с безброй изображения - примери за перфектно тяло или нещо друга, все перфектно: перфектна работа, перфектно жилище, перфектни мебели, перфектен стандарт на живот...

В един момент те трябва да започнат да се съпротивляват на това нагло натрапничество – не бива да живеят така, както другите им диктуват, а както им харесва на самите тях. Затова себеприемането е непрекъснат процес. Жените трябва да живеят според собственото си тяло – а не според моделите за тяло, което им натрапват другите: телевизиите, модните списания и ревюта, безбройните сайтове в интернет. Никоя жена никога няма да постигне „перфектното тяло“ - просто е невъзможно. Например, в едно берберско племе от Сахара младите девойки не могат да се оженят, ако не тежат поне 120 кг. За целта, щом станат на възраст за женене, родителите им започват да ги тъпчат с мас и мазни храни, докато стигнат тамошния идеал за „перфектно тяло“. Ясно е, че подобен идеал не подхожда за Европа – и обратно.

Женските части на тялото, които подсказват, че жената е без мъж

Що се отнася до критериите на мъжете за женска красота, тук е валиден прочутият принцип „За всеки влак си има пътници“. Един харесва блондинки, друг брюнетки, трети кестеняви. Един търси слабичка, на друг му допадат закръглените, трети харесва умните, четвърти – интересните жени.

Търсенето на идеал, който не отговаря на биотипа на конкретната жена, винаги ще я разочарова. Себеприемането не трябва да означава задължително съответствие на „перфектно тяло“, измислено от други хора. Жените имат право да не искат да променят тялото и здравето си. Разбира се, стига това лично удовлетворение да не е начин за бягство или извинение за собствените им недостатъци, грешки или дори за недостига на вътрешна дисциплина. Да бъдеш в мир със здравето и тялото си се отразява в подобряването на личния и професионалния живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com