Лястовица или ластовица – кое е правилното?

1559
Лястовица или ластовица – кое е правилното?
Снимка: iStock

Символ на пролетта, на новия живот, на новото начало, на късмета и щастието, тази малка прелетна птичка свива гнездата си под стрехите ни, за да отгледа там всяка година потомството си. Разрушаването на лястовиче гнездо носи нещастие според поверието, а ако лястовицата избере именно твоя дом, за да свие гнездо и семейство, очаква те и теб семейно щастие, домашен уют и свиден роден бащин дом. Вярва се и че лястовичето гнездо има лечебна сила и пази дома от зли очи и магии.

Лястовицата е герой в редица български литературни творби, приказки, песни, картини. Рядката бяла лястовица се превръща в символ на надеждата, във вдъхновение за ненадминатия Йордан Йовков, увековечил чудната птица в един от своите най-тъжни, но и най-оптимистични разкази, наречен „По жицата“. Рисуваме лястовицата по пролетните картички, закичваме се с нея заедно с мартеничките, споменаваме я всяка година с пукването на пролетта, поради което е учудващо и неприемливо да се греши системно изписването на името на прелетната птичка и да не се знае масово лястовица или ластовица – кое е правилното изписване на думата.

Топ 20 на най-често допусканите правописни грешки

Лястовица или ластовица – кое е правилното?

Ако считате, че тези, които изписват и казват ластовица с „а“, грешат, не сте на верен път. Не, вие също не грешите, наричайки птицата лястовица с „я“. Според Официален правописен речник на българския език на БАН от 2012 година двете форми лястовица и ластовица са дублети, което ще рече, че и двете са верни. На страница 361-ва на новия речник откриваме именно тази информация – че и двете форми са правилни и верни, поради което споровете относно изписването на името на прелетната птица, носеща на крехките си криле пролетта, надеждата и щастието, са излишни.

По-масово и по-често се използва и при разговор, и в писмената реч формата лястовица, поради което мнозина считат, че формата ластовица е погрешна, диалектна или наследена от дедите ни. Това се оказва невярно, щом в официалния правописен речник фигурират и двете форми като дублетни.

10 думи, които да спрем да използваме

Лястовиците в България

Освен отговор на въпроса лястовица или ластовица – кое е правилното – вероятно се вълнувате и от видовете лястовици, населяващи страната ни, техния живот и навици. У нас се срещат 5 от всички над 83 вида лястовици, населяващи почти цялото земно кълбо с изключение на ледения континент. Те зимуват в топлите страни – Африка, но снасят яйцата си под стрехите ни, където самоотвержено и моногамно по двойки отглеждат малките си. В България се срещат следните 5 вида:

-          скална лястовица,

-          градска лястовица,

-          червенокръста лястовица,

-          брегова лястовица,

-          селска лястовица.

Всички те са защитен от закона вид на територията на страната ни и отглеждането им в клетка е забранено, тъй като води до летален изход за тези нежни предвестници на пролетта и носители на надеждата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да почистите ушите с пероксид: съвети, препоръки и правила

8 така наречени „здравословни храни“, които не са толкова здравословни, колкото си мислите

Как се пише: екзистенциален или екзестенциален?

4 причини защо се образуват мокри петна по тавана

Кои са най-големите реки извиращи от Пирин?

Как да научим кучето на хигиенни навици?

Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо

Колко захар е препоръчително да ядем дневно?

Най-добрите закуски за МЪЖЕ са ето тези!

Как да се наспим дори с малко часове сън?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com