Махнете от хладилника си ТЕЗИ храни и напитки, те са ВРЕДНИ за вас

74637
Махнете от хладилника си ТЕЗИ храни и напитки, те са ВРЕДНИ за вас
Снимка: Фейсбук

Някои храни, с които сте се запасили вкъщи при спешни случаи, когато нямате време да сготвите, са наистина прекалено калорични и вредни, за да консумирате ежедневно. Може и да не осъзнавате това, но сега ще ви изясним причините защо това е така. Ако не искате да натрупате излишни мазнини, по-добре не се спирайте на тези продукти, а на здравословните им алтернативи.

Майонеза

Повечето хора обичат да добавят майонеза към пицата или храната си, както и да забъркват различни сосове с нея. Но тя е прекалено калорична, за да я имате постоянно в хладилника си. Ако пък не можете да се откажете лесно от нея – използвайте лека майонеза, която е с по-малко мазнини и калории, а вкусът е същият. За сосове може да експериментирате с по-нискокалорични такива.

Газирани напитки

Празните калории са абсолютно всички подсладени напитки, към които прибягваме ежедневно – сокове, чайове, енергийни напитки, безалкохолни и т.н. Ако искате да се храните здравословно и да топите мазнини, ги изключете от менюто си. Те съдържат прекалено количество захар. Вместо това, обърнете внимание на количеството вода, което приемате на ден за правилна хидратация на организма ви.

Алкохолни напитки

Алкохолът понякога ни е нужен, за да се отпуснем или просто да се позабавляваме, но не бива да прекаляваме с количеството, защото той също е доста калоричен, а и не особено полезен за организма ни. По-рядко и умерено е нашият съвет.

Преработено месо

Всички видове преработени меса – салами, колбаси, втвърдени, осолени, консервирани влизат в списъка с непрепоръчваните храни, защото съдържат големи количества натрий, мазнини и нитрити. Те увеличават риска от образуването на някои видове рак, от които е и този на дебелото черво. 
Вместо преработени продукти може да хапвате прясно изпечени меса – пилешко, пуешко или говеждо. Те не съдържат гореспоменатите вредители и са богати на протеини, минерали и витамини.

Кренвирши и наденици

Всички сме виждали най-различни видеа и теории за това как се приготвят кренвиршите. Те са пълни с изкуствени продукти, натрий и мазнини. Купувайте и консумирайте меса с по-ниско съдържание на мазнини вместо тях. Например птиче месо, свинско филе, печено говеждо и др. Зеленчуците на скара също да добър заместител – гъби, тиквички, патладжани.

Пълномаслени продукти

Пълномаслените продукти не са в категорията празни мазнини, защото съдържат и полезни за организма ни вещества, но пък са изключително калорични. Затова ги заменете с по-нискомалесни такива или без никакви мазнини – вариантите на пазара са много. Изпробвайте и растителните млека вместо пълномаслените.

Кремообразен дресинг за салата

Дресингите може и да ви се струват безобидни, но те всъщност са калорийни бомби. Интересувайте се от калорийната стойност, когато купувате за вкъщи и избирайте такива с възможно най-малка такава.

Замразени пържени картофи

На всички ни е по-лесно да закупим замразени продукти, вместо да се занимава с обелването и нарязването на голямо количество картофи. Да, но пък в състава си те съдържат много наситени мазнини, натрий и немалко калории. А най-лошото е, че не забелязваме колко от тях хапваме и понякога това са двойни дози. Изпечете си пресни и непреработени картофи като най-здравословен вариант.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com