Местата, които неволно забравяме да почистим в кухнята

2646
Местата, които неволно забравяме да почистим в кухнята
Снимка: iStock/Guliver

Почистването на кухнята за някои домакини е просто задължение, за други може да се приеме като религия. Но колкото и добри домакини да сме, то винаги има място, което не е почистено или просто се забравя. В следващите редове ще посочим местата, на които да обърнете внимание и често се забравят. 

Не чистите дръжките

Почистете всичко, което има дръжка – хладилник, печка, микровълнова. Накратко казано – всичко. Това са местата, които често пропускаме, но те са идеално обиталище на различни микроорганизми и с изненада ще откриете, че толкова логично място за почистване – често се забравя. 

Кухненските помощници, които могат да се ползват и в други аспекти от живота ни

Има някои хитринки и ползи от различните продукти и уреди, които могат значително да улеснят живота ни в някои ситуации. Нека видим от ...

Рядко почиствате мивката и канала

Ешерихия коли е опасна бактерия, която се среща в канала, умивалника и смесителите. Попадне ли в тялото ни, тя може да предизвика тежка инфекция, която се характеризира с диария и повръщане. Поради тази причина е добре да почиствате канала, ако не всеки ден, то поне на няколко дни. 

Кафе машината и кафемелачката

Във всяка кухня има поне един от тези уреди. Кафе машината е много добра за развъждането на бактерии, тъй като се затопля, когато правите кафе. Хубаво е да я почиствате с гъба, която е напоена с оцет. Оцетът е с антибактериални свойства. 

Не почиствате кофата за боклук

Дори да не става дума за голяма кофа, а за малка, то бактериите се размножават върху нея. Остатъците от храна не само събират микроорганизми, но и миришат. От време на време можете да смесите сода с обелки от цитруси. След това ги хвърлете така в кофата. Това не само ще дезинфекцира, но и ще ароматизира.

Торбички за многократна употреба

Пазарските торбички са много удобни. В тях обаче пренасяте храни, които оставят следи. Ако са от плат, то е хубаво да ги перете по-често. Така ще ги почистите, а и ще ухаят хубаво.

Не чистите подвижната скара на фурната

Сякаш това ни отбягва, но там също се съдържат микроорганизми. С всяко едно готвене върху старите замърсявания се натрупват нови. Затова, когато миете фурната, не забравяйте да почистите и скарата.

Дизайнерски съвети как да създадете лесна за почистване кухнята

Съвременните домакини имат много изисквания към кухнята - тя трябва да бъде просторна, ергономична, така че всички домакински уреди да ...

Не почиствате съдомиялната машина

Сигурно си мислите, че тя сама се почиства, когато я пуснете с различни съдове. Това обаче не е така. В уплътненията се насъбират различни мръсотии, което от своя страна се превръща в истинска среда за бактерии. Ако я ползвате всеки ден, то е хубаво поне веднъж седмично да я чистите.

Най-добре това може да се направи с една част вода и една част оцет в спрей бутилка. Напръскате, а след това избършете. Ще видите колко мръсотия сте премахнали само с едно движение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Изхвърлете това на Велики четвъртък, за да ви върви през цялата година

Направете това на Велики четвъртък за щастие и късмет

Традиция за Великден 2024

Знаете ли как се плете кръгъл козунак?

Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?

Боядисване на яйца 2024 – пълно ръководство от А-Я

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Oткъде идва традицията за боядисването на великденски яйца? (ВИДЕО)

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Ако варите така яйцата за Великден, нито едно няма да се пукне

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com