Миграция на видовете: Европа - щурмувана от "чуждоземни" растения и животни

4960
Миграция на видовете: Европа - щурмувана от "чуждоземни" растения и животни
Снимка: Getty

Появата на около 2500 нови вида насекоми, птици, животни, растения се очаква до 2050 г. в Европа. Някои от тях могат да бъдат опасни. Кои? И каква е причината за миграцията?

Енотните, египетските гъски, папагалите и много други „чуждоземни“ от различни части на света вече са станали толкова широко разпространени в Германия и Европа, че тук вече не са екзотика. И оттук нататък, полкът от мигранти от този вид на европейския континент ще расте, прогнозира Хано Зебенс, германски учен и изследовател по околна среда в Центъра за биологично разнообразие и климатични изследвания в Сенкенберг във Франкфурт на Майн. В интервю за „Дойче Веле“ той говори за причините за преселването на определени видове растения и животни извън естествения им ареал на места, където никога преди не са живели, и как това може да се окаже.

Роботи ще сложат край на експлоатацията на животни в увеселителните паркове

Учени от базираната в Калифорния технологична компания Edge Innovations създадоха робот-делфин, който в бъдеще може да замени живите жи...

Пътници без билет

Жителите на Кьолн, Бон, Дюселдорф и много други градове в Германия и Европа отдавна не са изненадани, че заедно с ятата свраки, гълъби и папагали, издаващи силни писъци, прорязват въздуха наоколо. Няма точна информация за това как са проникнали в европейския континент. Някои казват, че началото на формирането в Европа на бързо растяща колония от птици, чиято родина е Южна Азия и Африка, е положено от птици, които по някакъв начин са успели да отлетят от загражденията на някой зоопарк. Други твърдят, че папагалите са случайно донесени тук в контейнери, използвани за корабоплаване. Според Хано Зебенс тази версия е близка до истината.

„В контекста на глобализацията и развитието на международната търговска система обемът на транспортните услуги нараства. А в товарните контейнери, използвани за транспортиране както по море, така и по въздух, растителни семена и малки организми като мравки, паяци, хлебарки, червеи, черупчести, а понякога дори птици и животни, които веднъж попаднали в местоназначението на изнесените стоки, започват бързо да се разпространяват там “, обяснява ученият.

Според него проблемът е, че контейнерите не се почистват и дезинфекцират добре преди товаренето и след разтоварването. И е много трудно да се контролира. В Европа, особено в сравнение със Северна Америка, проверките на транспорта, с който се доставят стоки от други страни за наличие на семена от растения, насекоми и животни, обикновено се извършват много слабо. Проблемите, свързани с това, все още се подценяват в Европа, казва Зебенс.

Опасност за хората

Докладът „Жива планета“: Изгубили сме 68% от гръбначните животни за по-малко от 50 години

Човечеството е унищожило 68% от популациите на бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби за по-малко от половин век, сочи новият док...

Туризмът създава и допълнителен коридор за разпространение на чужди видове от флората и фауната. "Малки насекоми, както и семена и цветен прашец на растения, пътниците, без да го знаят, често донасят от ваканция и в куфари, и дори само по дрехите си" - каза ученият.

Повечето "чуждоземни" не представляват особена опасност за хората, казва Зебенс. Не може да се каже същото, например, за така наречените тигрови комари, които са получили това име заради раирания цвят. Те могат да носят вируси, които причиняват заболявания като дзенга. Родината на тези паразити е Азия, но благодарение на развитието на транспорта те вече са достигнали Европа.

Удар върху човешкото здраве могат да нанесат чужди видове растения - например плевел, наречен „амброзия“, чийто прашец причинява тежки алергични реакции. Това непретенциозно растение с огромен компенсаторен потенциал е донесено в Европа от Северна Америка и сега можете да го срещнете на европейския континент навсякъде - отстрани на пътя, на полето и в градината.

Последствия за околната среда

Според Хано Зебенс, появата на инвазивни видове в местообитанието там, където те не трябва да бъдат, няма да мине без последствия за околната среда. По този начин инвазивните животни и птици често изтласкват местните видове. Например, папагалите, които са се разпространили в Европа, изтласкват местните популации от прилепи, врабчета, косове и гнезда на катерици.

2020 г.: Животни и растения загиват по-бързо от всякога

Все повече животински видове, застрашени от изчезване, получават статут на застрашен вид. Този статус помага, но в никакъв случай не е ...

Чуждите видове животни могат да станат носители на вируси и болести. Струва си да си припомним поне такова микотично заболяване като чумата на раците, която причинява масивна смърт на раците. Тя е внесена в Европа през 19 век, вероятно заедно със северноамериканските раци, които са устойчиви на тази гъбична инфекция и са нейни носители. Чумата по раците е причинила изчезването на много видове европейски раци. Епидемии от това заболяване от време на време избухват в Европа и до днес.

Хано Зебенс също обръща внимание на проблема, свързан с отглеждането на екзотични домашни любимци у дома: „Всеки домашен любимец може да бъде опасен за хората, но когато става въпрос за отровни змии или диви котки, рискът е особено голям. които не могат да се грижат за хищници, те просто ги освобождават. Това е напълно недопустимо. Както и да е, преди да вземете екзотично животно у дома или да засадите екзотично растение в градината си, трябва да се консултирате със специалист.

"Горещи точки" на планетата

Последният каталог на чужди растителни и животински видове е съставен през 2005 г. Тогава на планетата са регистрирани над 35 хиляди „чуждоземни“ вида. Компютърен модел, разработен от Хано Зебенс и колеги, предвижда 36% увеличение в световен мащаб до 2050 г. спрямо нивата от 2005 г. Осезаем удар ще падне върху Европа: броят на привнесените видове флора и фауна ще се увеличи на нейната територия с 64 процента до 2050 г., тоест около 2500 чужди вида ще се появят в нейната екосистема. Умерените ширини на Азия, Северна и Южна Америка също ще се превърнат в „горещи точки“ в това отношение. Най-нисък ръст в броя на "чуждоземните" се очаква в Австралия.

* Инфо: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com