Много хора допускат тази грешка, когато съхраняват яйцата

8406
Много хора допускат тази грешка, когато съхраняват яйцата
Снимка: iStock/Guliver

Съхраняването на яйца не изглежда сложно. В супермаркетите те обикновено лежат на рафтовете, докато вкъщи рефлекторно ги държим на вратата на хладилника. Оказва се, че това не е най-доброто място за съхранение на яйца. Къде трябва да се съхраняват яйцата и трябва ли да ги държите в хладилника?

Обикновено купуваме яйца в картонена запечатана опаковка. В магазините ще намерите яйца и в запечатани контейнери, които са направени от пластмаса. Закупуването на такива храни изисква, когато се приберете вкъщи, да ги прехвърлите в кутия, изработена от естествени материали, или в непокрит контейнер за яйца. Къде обаче трябва да се съхраняват суровите яйца?

Оказва се, че съхранението на яйцата изисква подходяща температура, а тя е от ключово значение за запазването на тези храни свежи. Вратата на хладилника не е най-подходящото място за съхранение на яйца, тъй като те са подложени на температурни промени. Постоянните температурни колебания съкращават свежестта на яйцата. 
Ако искате да ги запазите свежи, можете да ги съхранявате в хладилник, но за предпочитане в дълбочината на хладилника при ниска температура с достъп на кислород. Средният рафт ще бъде по-подходящ.

Знаете ли че съхраняваме яйцата по много грешен начин?

Как да съхранявате яйцата?

Експертите обясняват, че яйцата трябва да се съхраняват при постоянна температура под 20 ºC. По тази причина те могат да се поставят в хладилника, но на рафт - а не на вратата, която е най-топлото място, податливо на температурни колебания. 
Яйцата могат да лежат и в шкаф, ако помещението е достатъчно хладно. Ето защо яйцата в супермаркетите обикновено стоят на рафтовете - там обикновено е под 20 ºC.

Също така е препоръчително яйцата да се съхраняват в кутии, за да не поемат миризми от заобикалящите ги храни. Вместо това можете спокойно да съхранявате продукти, които имат добавени консерванти на вратата на хладилника: например конфитюри от магазините или сокове. 
Млякото не бива да се поставя там, защото подобно на яйцата е податливо на температурни колебания.

Колко дълго яйцата могат да се съхраняват при стайна температура?

Яйцата трябва да се съхраняват при температура под 20 градуса по Целзий. Ако температурата в жилището ни е по-висока, е безопасно да ги съхранявате за няколко часа. След това време те трябва да се използват или да се съхраняват в хладилника.

Лекар разкри защо не трябва да се ядат яйца всеки ден

Колко дълго могат да престоят в хладилника селските яйца?

Селските яйца са пресни яйца, които имат много по-кратък срок на годност от купените в магазина. Те могат безопасно да се съхраняват на хладно място за около 14 дни. След изтичането на този срок яйцата може вече да не са годни за консумация.

Колко време могат да престоят яйцата в кухненските шкафове?

Яйцата могат спокойно да престоят в шкафа в продължение на 7-14 дни. Важно е мястото за съхранение да е с подходяща температура, сухо и защитено от слънчева светлина. Яйцата обичат постоянна температура, затова мястото, където се съхраняват, не трябва да е подложено на температурни промени. Това е от решаващо значение за безопасното им съхранение.

Могат ли яйцата да се развалят?

Яйцата, които са били съхранявани дълго време, могат да се поддадат на микробно замърсяване. Това е опасно и може да доведе до отравяне, поради което производителите са длъжни да отбелязват срока на годност върху опаковката. Приема се, че яйцата трябва да се консумират или използват в рамките на 28 дни след снасянето им от кокошката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

На кой остров се намира вулкана Етна

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 13 - 19 май 2024

Отървете се от тях незабавно: 9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот

3 мита за имунитета, в които трябва да спрете да вярвате

Кога е най-голямото изригване на вулкана Везувий

Коя е най-добрата закуска за отслабване?

Забравете за стреса: какво представляват проблясъците и как помагат в борбата с негативността?

Какво могат да причинят високите триглицериди?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно