"Много различни": как ще изглеждат хората в бъдещето?

709
"Много различни": как ще изглеждат хората в бъдещето?
Снимка: iStock

Сферата на здравето и красотата непрекъснато се развива и все повече хора се опитват да използват възможностите си за дълголетие и запазване на младостта.

Заедно с Ксения Глинкина – нутрициолог и натуропат, предположихме как ще изглеждат хората в бъдеще, ако не се придържат към принципите на здравословното хранене, и обратното.

Външният вид винаги е отражение на здравето на човека. Той е следствие от това с какво се храни човек и какъв начин на живот води. За съжаление в днешната действителност хората предпочитат нездравословната храна, въпреки наличието на почти всички продукти. Вследствие на това се появява недостиг на важни хранителни вещества и се развиват заболявания, които винаги се отразяват на външния вид.

Ако нищо не се промени в бъдеще, новото поколение вероятно ще изглежда много по-старо за годините си. Преждевременните бръчки вероятно ще станат техен обичаен спътник, както и нездравият цвят на кожата. Освен това недостигът на хранителни вещества ще накара хората да се чувстват постоянно уморени, изтощени и нервни.

Основният помощник на красотата и младостта е колагенът. За да се синтезира, обаче, на организма трябва постоянно да се доставят и усвояват протеини. Това изисква оптимална киселинност на стомашния сок. Поради неправилно хранене повечето хора имат ниска киселинност, поради което протеините и витамин С не се усвояват и се развива дефицит на желязо и други витамини и минерали.

Много хора вярват, че да изглеждат млади и красиви ще им помогне приемането на допълнително количество колаген. Това е вярно само отчасти. С течение на времето неговото разрушаване наистина се увеличава, докато синтезът, напротив, намалява след 25-годишна възраст.

Лекар: Всички ядем тези храни, но те ускоряват стареенето

Трябва обаче да се има предвид, че е напълно безполезно да се приема колаген, ако не са възстановени стомашната лигавица и киселинността. Тук всякакви хапчета и витамини са безполезни, защото просто няма да се усвоят. В резултат на това кожата ще стане бледа и суха, косата ще започне да пада, да се чупят ноктите, по-често ще има наднормено тегло. На този фон и различните заболявания няма да чакат.

Подобни предположения имат основание - всяка година болестите се подмладяват, а хората все по-често имат проблеми. А последните са по-изразени, отколкото при предишните поколения.

Ако в диетата няма достатъчно белтъчини - тофу, бобови растения, яйца, риба, морски дарове, качествено месо от ферми, поради недостиг на белтъчини кожата, косата и ноктите ще изтънеят, а раздразнителността и лошото настроение ще станат вечни спътници.

Диетата на здравия човек трябва да съдържа и здравословни мазнини - нерафинирани масла, авокадо, ядки, семена, мазна риба. Те са също толкова важни за здравето и красотата, колкото и белтъчините, тъй като са и строителни материали.

От въглехидратите от съществено значение са пълнозърнестите зърнени храни, зеленчуците, зелените зеленчуци, горските плодове и плодовете в ограничени количества. Въглехидратите, преработени в брашно и промишлени хлебни изделия, са бързо рафинирани въглехидрати и са само вредни.

Пробиотиците, включително ферментиралите храни, също са важни за здравето. Например, кисело зеле, домати, краставици.

Как ще се отрази недостигът на витамини и минерали на външни вид?

Повечето съвременни хора се хранят с бърза храна и сладки неща. Това не само влошава общото състояние на организма, но и причинява недостиг на микроелементи.

Нека разгледаме примера със силиция. Микроелементът е необходим за качествената структура на кожата, косата и ноктите, тъй като е един от основните градивни елементи. В бъдеще хората с недостиг на силиций ще имат много скучна, накъсана коса, тънки и чупливи нокти, както и висока предразположеност към кожни обриви и акне.

За здравето и красотата са важни и витамините, които често са недостатъчни в храната. Например витамин D е почти невъзможно да се набави в необходимото количество от храната и слънцето. Струва си да се отбележи, че той е пряко свързан с качеството на косата и косопада. Според научните изследвания недостигът му се свързва с абсолютно всеки вид алопеция. Ето защо хората с недостиг на витамина ще имат проблеми в бъдеще.

До какво ще доведе излишната захар?

Прекомерната консумация на въглехидрати предизвиква процес на гликиране, който провокира преждевременно стареене, засягащо почти всички органи. Когато организмът преработва захарта, той отделя прекомерни количества глюкоза. Част от нея отива за енергийни нужди, а излишъкът уврежда различни белтъчни молекули в организма. Това се нарича гликиране на протеините.

Например колагеновите влакна съставляват 30 % от тялото. Ако продуктите на гликирането ги увредят, те стават нееластични. Кожата губи еластичност, появяват се преждевременни бръчки, стрии, белези и дори скъпата козметика не може да се справи с тази ситуация.

Освен това продуктите на гликирането увреждат не само колагеновите влакна на кожата, но и клетките на ставите, мускулите и кръвоносните съдове. Ето защо захарта често е причина за развитието на атеросклероза и сърдечносъдови заболявания, както и на бъбречни патологии. В бъдеще тези заболявания ще прогресират.

5 храни, които забавят процеса на стареене

Каква е алтернативата?

За да запазите красотата и младостта си за дълги години напред, трябва да премахнете от диетата си храните, които са отговорни за процеса на гликиране в организма. На първо място това са захарта, подсладителите, сиропите с високо съдържание на фруктоза, бързата храна, пържените храни, карамелизираните продукти, печените изделия, сосовете и алкохолът.

Можете също така да увеличите отделянето на продуктите на гликирането. За тази цел диетата трябва да съдържа много зелени и тъмнозелени зеленчуци, както и билки и подправки.

Трябва също така да промените начина на приготвяне на храната. Премахнете пържените храни, гответе на пара, задушавайте, печете на скара без масло и избягвайте черната пържена коричка. По-добре е да използвате лимон, ябълков оцет и подправки, за да приготвите марината за месо и риба.

За красив външен вид е необходим и пълноценен сън. Човек може да пие витамини, да търси "вълшебни" комплекси, но да си ляга в 3-4 часа сутринта. В този случай вместо мелатонин се произвежда кортизол, който ускорява стареенето. Мелатонинът, напротив, е най-важният хормон против стареене.

Важно е да се разбере, че стареенето е биологичен процес на постепенно разрушаване на човешкия организъм. Той не може да бъде спрян напълно. Но е възможно да остаряваме по-бавно, да се чувстваме по-добре, да сме в добро настроение, да имаме сила и енергия с помощта на здравословен начин на живот и правилно хранене. Хората, които се грижат за здравето си, ще изглеждат много по-млади от годините си и ще блестят с вътрешна и външна красота. Не забравяйте, че изборът е ваш и всяко хранене е стъпка към здравето или от него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...