Многобройните употреби на лимона вкъщи

7728
Многобройните употреби на лимона вкъщи
Снимка: iStock/Guliver

Всеки знае колко полезен е лимонът за човешкото здраве. Той съдържа много витамин С и е изключително полезен, поддържа здрава имунната ни система, зарежда ни с енергия и много често се изолзва като съставка на домашни маски за лице, защото стимулира призводството на колаген. Лимонът естествено се използва и в кулинарията, където придава на ястията аромат, свежест и леко кисел вкус.

Знаете ли обаче, че лимонът може да ви бъде от голяма полза и в домакинството? Ако не, то прочетете следващите редове, за да научите за какво още може да бъде използван, освен за ядене.

Лимон можете да използвате да си направите сами ароматизатор, за да може домът ви да ухае приятно. За да го направите, трябва просто да нарежете няколко лимона в касерола, да ги залеете с вода и да ги сложите на котлона да поврят за около 1 час. Ароматната пара, която се отделя при варенето ще внесе в домът ви свежест и приятно ухание.

НЕ знаехте, че можете да използвате лимона така

Освежете хладилника Премахнете миризмите на хладилника с лекота. Намажете лимоновия сок върху памук или гъба и го оставете в хладилник...

Лимонът можете да използвате и за да премахнете от ръцете си миризмата на лук или риба, когато ги готвите.Просто вземете парче лимон и с него натрийте ръцете си. Така той ще поеме миризмата, а освен това ще освежи и стегне кожата на ръцете ви.

При болки в гърлото, можете да си направите гаргара с прясно изцеден лимонов сок.  Той има свойството да намали възпалението и да убие вредните бактерии, които го причиняват. Не забравяйте след това да изплакнете устата си с топла вода.

Може би не знаете и не сте обръщали внимание, но изхвърлените обелки от лимона, неотрализират неприятната миризма в кофата ви за боклук.

Често при преместване или неволно, надраскваме мебелите у дома. Драскотините можете да премахнете много лесно, като смесите в равни количества зехтин и лимонов сок. С тази слес натрийте мястото, с помощта на мека памучна кърпа.

Ето защо водата с лимон е толкова полезна

Само в случай, че имате нужда от друга причина да обичате водата с лимон, оказва се, че тя може да бъде и решението на един много непри...

Лимонът може да ви помогне и да отстраните засъхналите петна от боя, след като сте боядисвали у дома. За целта просто трябва да натриете изцапаното място с парче лимон.

Лимонът може да се използва и за да придадете блясък на различини порцеланови, емайлирани или метални повърхности. Просто трябва да си приготвите смес от равни количества лимонов сок и сол и с нея да полирате своите съдове.

Същото важи и за смесителите и мивките. Втриването на лимонова кора в тях ще премахне петната, котления камък и всички други замърсявания и ще придаде блясък.

Лимонът можете да използвате, за да почистите хладилника или печката си. За целта трябва да смесите лимонов сок с малко вода и да избършете добре уредите отвътре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо трябва да слагате лъжица захар в задния си двор

Винаги ще сте бедни, ако не започнете да прилагате тези 7 правила на богатите

Кога е най-подходящото време за хващане на тен и как да не изгорим?

Свежест по рафтовете: как трябва да се съхраняват храните в хладилника

6 опасни процедури за красота в салона

8 неща в дома ви, които ще ви накарат да остареете преждевременно

Как се пише: улучвам или олучвам

7 енергийно „мръсни“ вещи, които е забранено да се държат на работното място

Фотостареене на кожата: Всичко, което трябва да знаете за него

Тази котка се смята за най-опасната в света – с този звук тя плаши всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Тиквички - как влияят на  холестерола
Тиквички - как влияят на холестерола

Тиквичките предлагат много хранителни ползи за тялото ни. Една порция нарязани тиквички (една чаша) съдържа 21 калории, 1,5 грама протеин, по-малко...