Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли бялото брашно да се замени с оризово? Всяка домакиня трябва да го знае!

12 октомври 2023, 08:15 часа

Брашното е основна съставка при приготвянето на всякакви печива. Като започнем от сладкиши, минем през хлябове и стигнем до закуски и други ухаещи на бабината къща вкусотии.

Днес на пазара се предлагат най-различни видове брашно и това до известна степен успява да обърка домакините с малък опит или липсващ такъв.

Ако искате да се сдобиете със самочувствието на класна кулинарка, то трябва да изпечете много хлябове и да омесите една дузина козунаци. Тук обаче се появява въпросът какво брашно да използвате и дали можете да замените традиционното такова с оризово.

Още: Как да изберем най-доброто брашно за хляб?

В днешната статия ще си говорим именно за тази подмяна и до колко тя е позволена.

Какво трябва да знаем за бялото и оризово брашно и можем ли да ги заменяме в рецептите?

Не е тайна, че съставът на бялото брашно играе сериозна роля в качването на излишни килограми. Това всъщност се явява като една от основните причини много хора да предпочитат да го заменят с други алтернативи.

Оризовото брашно се смята за здравословна алтернатива и затова напоследък за него се говори все по-често. Така всяка една любима и калорична рецепта може да се превърне в здравословно ястие, което да похапваме, без да се тревожим за фигурата си.

Още: Ето кое брашно е най-полезно за вашето здраве

Много в важно обаче, когато заменяте бялото брашно с оризово, да сте наясно с това, че текстурата на конкретното печиво ще се промени. Това се дължи само и единствено на състава на оризовото брашно, който е много по-различен от този на познатото ни бяло брашно.

Свойствата на оризовото брашно са по-различни и е много вероятно да се наложи да направите корекции на самите пропорции, за да се получи добър краен резултат.

Какви са най-честите разлики, които се наблюдават при замяна на бялото брашно с оризово?

Консистенцията на тестото

Още: Защо френските домакини поръсват мивката в банята с брашно?

Имайте предвид, че оризовото брашно абсорбира по -различно течностите.

Размерът на частиците

Частиците на оризовото брашно са много по-фини от това на бялото. Това често влия на структурата на крайния продукт. Ако приготвяте торта или друг сладкиш, бъдете в очакване на по-деликатна структура.

Вкусът и текстурата

Вкусът на оризовото брашно е много по-лек и сладникав от това на бялото. От там идва и хрупкавостта на самото тесто. Понякога това е добре, понякога не. Много зависи от самата рецепта.

Добре е да бъдете смели и да експериментирате. Помнете, че на един замяната на бяло брашно с оризово може да му допадне, а на друг не. Нашият съвет е да се ръководите от собствените си предпочитания и вкусове.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес