Мото екипировка: Какво включва и как да изберете?

2666
Мото екипировка: Какво включва и как да изберете?
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Ако току-що сте купили първия си мотоциклет, предполагаме нямате търпение да изпитате възможностите му по пътищата на страната. Преди да го направите обаче е добре да се оборудвате с подходящата мото екипировка, защото от нея до много голяма степен зависят безопасността и комфорта ви по време на езда.

Какво включва мото екипировката и как да изберете?

Каска

Започваме с каската, тъй като тя е един, да не кажем най-важният елемент мотоциклетната ви екипировка. Казваме го, тъй като единствено тя е в състояние да предпази главата ви в случай на падане или удар с мотора.

Ето защо при избора ѝ трябва да сте особено внимателни.

В този ред на мисли, когато избирате каска, първото и най-важно нещо, на което трябва да обърнете внимание е дали е хомологирана. Казано иначе, дали е сертифицирана за качество, издръжливост и безопасност.

Важно е също така да приляга удобно на формата и размера на главата ви и да е съобразена със стила на езда, който предпочитате. Така например, ако сте по-скоро уличен ездач, модулните каски или шлемовете Full Face са доста добър избор. Ако пък обичате по-екстремната езда извън пътя, тогава по-добрият избор биха били крос или ендуро каските и т. н., и т. н.

 

Яке

Мото якетата са основно два вида - кожени или текстилни. Кожените са класика в жанра и се предпочитат от голяма част от ездачите. Те са удобни, стилни и доста по-здрави от текстилните. Минусите им са, че са по-скъпи като цена, не могат да се почистват в домашни условия и не предлагат много добра вентилация. Освен това, дори и обработена кожата пропуска вода, което означава, че за да носите якето в дъждовно време трябва да носите под него нещо, което да ви предпазва от дъжда.

Текстилните мото якета предлагат добра вентилация, предпазват по-добре в дъжд и студено време и могат да се перат в обикновена пералня. Те обаче не са толкова издръжливи на абразия и ако случайно паднете ще се наложи да купувате ново яке.

Съвет: Когато избирате яке е важно то да ви приляга добре, да можете свободно да движите ръцете си и не на последно място да отговаря на стила ви на езда.

Катастрофи с мотори „Харлей Дейвидсън“ и „БМВ“ в Смолянско, едната – тежка

Катастрофи с мотори „Харлей Дейвидсън“ и „БМВ“ са станали в събота, едната от тях е тежки счупвания на водача, ...

 

Ботуши

Изборът на мото ботуши също до много голяма степен зависи от стила ви на каране. Така например, ако обикновено карате мотора си в града, един чифт качествени мото боти ще ви свърши идеална работа.

Ако сте друг турър ездач можете да се спрете на ботуши в пълна дължина, а ако искате да ходите до офиса или по улиците на града, тогава можете да се спрете или на мото боти, или на мото обувки тип маратонки.

Как сами да смените маслото на вашия мотор (ВИДЕО)

Редовната смяна на маслото ще удължи живота на вашия двигател и ще поддържа вашия мотоциклет да работи безпроблемно през целия сезон. С...

Ако пък сте офроуд или мотокрос ездач, тогава трябва да помислите за покупката на специални мотоциклетни ботуши, предназначени за по-екстремни и адреналинови спортове.

Съвет: При избора на ботуши е важно те да са ви много удобни, подметките им да са устойчиви на масло и най-важното, да предпазват пръстите и петите си от удар.

Панталон

Мото панталоните могат да бъдат кожени, текстилни или от деним. И тук, както при якетата кожените панталони се предпочитат от ездачите, тъй като са доста по-издръжливи и устойчиви на абразия. Разбира се, както и сами се досещате, тъй като са изработени от кожа, те не предлагат кой знае колко голяма вентилация, което може да е доста неприятно през летните жеги.

Текстилните мото панталони, отново както текстилните якета са доста удобни, предлагат отлична вентилация и обикновено имат допълнителни джобове за по-голямо удобство. Що се отнася до издръжливостта им на абразия, през последните години тя се подобри доста, тъй като при изработката им се използва материал Cordura (вид устойчив на абразия найлонов плат). 

Два мотора са откраднати от гараж в Рудозем

Два мотора са откраднати от гараж в Рудозем, съобщават от Областната дирекция на полицията в Смолян      ...

Панталоните от деним не могат да ви предложат голяма защита, но ако карате мотора си основно в града могат да бъдат и добро попадение.

Ръкавици

Най-важното нещо при избора на мото ръкавици е да покриват напълно ръцете ви.

Казваме това, тъй като в случай на инцидент първото нещо, което инстинктивно ще направите е да поставите ръцете си напред, за да предпазите лицето и тялото си от нараняване.

Ако ръкавиците не покриват добре ръцете ви, то те няма как да ви осигурят каквато и да е защита. Добре е също така мото ръкавиците, на които ще се спрете да имат подсилена защита в областта на дланите и кокалчетата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com