На какво се дължат негативните промени в телесната миризма?

2839
На какво се дължат негативните промени в телесната миризма?
Снимка: iStock

Всеки човек с времето придобива своя специфична миризма, което е резултат от наслагването на редица фактори: промени в здравословното състояние, хормонален баланс, всекидневно поддържаното ниво на двигателна активност, възприетия хранителен режим, моментното емоционално състояние…

Вариациите в един или повече от посочените фактори могат да променят мириса на тялото като цяло – в негативна посока, като излъчването на неприятните миризми може да бъде от различни части на тялото. Добре е да сте наясно с причините за това, ако искате да ухаете хубаво и без да се „поливате“ постоянно с дезодоранти и парфюми! А ето и конкретиката по въпроса.

Миризмата издава възрастта ни

Първо, пристрастяване към консумиране на храни с пикантен вкус, принадлежащи към семейство Кръстоцветни; тук спадат лютите лук и чесън, лютите чушлета, лютия червен пипер, чили. Нещо повече, към същото семейство спадат и зелечуците зеле, карфиол, брюкселско зеле, спанак, броколи, в чийто състав концентрацията на сяра е твърде висока и предизвиква излъчваща се от кожата неприятна миризма, когато сте прекалили с тяхното консумиране. Още в по-неудобно положение ще попаднете, а сте си хапвали от тези зеленчуци в горещо време, защото неприятната миризма се излъчва и чрез потта. Ограничете консумацията и ще миришете приятно!

Второ, принадлежите към хората „месари“, консумиращи обилно и постоянно от този продукт, и преди всичко тлъсто червено месо. Отново силно се усеща неприятна миризма, излъчваща се чрез потта, но и от самата кожа. Това е следствие от метаболизма, когато протеините се разграждат до аминокиселини. Намалете съществено месото и околните охотно ще контактуват с вас!

5 възможни причини за неприятната телесна миризма

Трето, почти постоянно сте в състояние на стрес, било в работата си, било по семейни причини; физиологически, това е обяснимо с високите нива хормоните кортизол и адреналин, наричани с право „хормони на стреса“. Тези хормони притежават свойството да въздействат върху мастните и потните жлези да отделят повишено количество секрет, което води до нарастване на неприятната миризма. Гореизложеното е типичен пример за влиянието на емоциите върху физиологичното състояние на организма. Ето защо горещо ви съветваме да избягвайте стреса на всяка цена като спортувате, правите редовно екскурзии, препрочитате любими книги, контактувайте с близки приятели…

Четвърто, имали сте малшанса да се разболеете от диабет – заболяване, при което метаболитните процеси са трайно нарушени с възникването на „лош дъх“ на вкиснати/развалени плодове. Трайното установяване на такъв „плодов“ мирис се дължи на факта, че в организма има значително количество неусвоена гликоза, като миризмата се усеща не само от дъха, но се излъчва и от урината. Преборете се с диабета и дължащата се на него неприятна миризма няма да безпокои нито вас, нито околните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com