Миризмата издава възрастта ни

8048
Миризмата издава възрастта ни
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Миризмата на тялото подсказва на каква възраст сме, но не само - тя определя целия ни живот, особено нашия любовен живот. Използваме носовете си, за да решим кои хора спонтанно харесваме или намираме за отблъскващи, кои от тях класифицираме като подли или заслужаващи доверие, кои хора да допуснем близо до себе си, и кои не.

Не на последно място телесната миризма твърде често решава с кой партньор ще се свържем. Всичко е биология и химия - без никаква романтика. Нашият нос знае кой човек е добър за нас. Без обонянието светът губи поне едно измерение и бихме имали трудности в социалните групи. Екип, ръководен от невробиолога Йохан Лундстрьом от Центъра за химически сетиви на Монел във Филаделфия, се опита да определи типичната миризма на старостта. За да бъдем по-точни, учените са изследвали не само дали хората излъчват типична миризма на старост в хода на живота си, но и дали другите хора възприемат тази миризма.

Как да се отървем от миризмата на старо вкъщи?

Да се ​​отървете от миризмата на старо у дома, може да бъде трудно. Едно почистване не е достатъчно. Комбинацията от съвременни лекарст...

Пет дни с една и съща тениска

Те заключават, че случаят е такъв: хората могат да определят възрастта на ближния си чрез обоняние си. Учените докладват за своите изследвания в онлайн списанието „Plos one”. Както при всички животни, миризмата на човешкото тяло се състои от сложна смес от различни химически компоненти. Чрез тях се предава различна социална информация и съставът им очевидно се променя с възрастта.

Тогава хората около нас могат да помиришат възрастта ни. Учените помолили доброволци да спят с една и съща тениска с подложки за предмишници пет дни подред. Участниците били разделени в три възрастови групи: млади, на средна възраст и възрастни. След това други тествани субекти трябвало да помиришат изпотените подложки от предмишниците - и да решат дали миризмата е неприятна или приятна и дали идва от стар или млад човек.

Смъркащите субекти успели ясно да разпределят всички „миришещи възглавници“ на различните възрастови групи. Това означава, че можем да преценим възрастовата група на някого, дори ако не нямаме никаква информация за него, освен телесната му миризма. Интересното е, че миризмата на подмишниците при възрастните хора е описана като по-малко интензивна и по-малко неприятна от тази на другите две възрастови групи.

Ето защо прането може да не мирише добре

Взели сте си нов перилен препарат и омекотител. Очаквате на него да миришат дрехите ви, но вместо това те имат неприятна миризма. Причи...

„Възрастните хора имат лесно различима телесна миризма, която не се възприема като неприятна или интензивна“, казват учените. Това противоречи на обичайната, лоша преценка за „типичната миризма на стари хора“. "Въпреки това е възможно други източници на телесна миризма, като миризмата на кожа или дъх, да се представят по различен начин при такъв тест за миризма."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни
Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Бог извикал всички хора и на всеки човек връчил кръст, който той трябва да носи до последния си дъх. Посочил им пътя на живота и благословил да вървят...