На колко години е най-старата пирамида в света?

2295
На колко години е най-старата пирамида в света?
Снимка: Nina / CC BY 2.5

На няколко километра южно от известната Велика пирамида в Гиза се намира най-старата пирамида в Египет – на фараона Джосер. Тя е построена около 2630 г. пр. Хр. Издигната е чрез подреждане на каменни платформи една върху друга, които образуват стъпаловидна структура. Архитектът на тази пирамида е върховният жрец Имхотеп, който е бил и съветник на фараона Джосер. Дълго време специалистите я смятали за най-старата в света. Последните открития от другата страна на земното кълбо обаче променили това мнение.

В древна Америка пирамидите били много популярни по времето на маите, ацтеките и инките. Сред високопланинските пустини на Перу в началото на ХХ век археолозите случайно открили голям древен град, наречен Карал. Поради сложността на неговите структури, отначало предположили, че е построен сравнително наскоро. Обаче проучване от 2001 г. показало, че това не е вярно.

Чрез въглеродни изотопи за датиране на строителните материали, използвани за изграждането на Карал, екипът установил, че градът може да е съществувал още през 2627 г. пр. Хр. Въз основа на това откритие археолозите предполагат, че шестте тукашни пирамиди може да са съществували преди египетските. Но понеже точните дати на сградите в Карал не са сигурни, е трудно да се каже чие е първенството.

Най-големите пирамиди в света

А в същото време геолози от Индонезийския институт на науките заявяват, че са открили най-старата пирамида в света - тя се намира в Индонезия, на планината Гунунг Паданг („Планина на просветлението“). Те съобщили за това на среща на Американския геофизичен съюз във Вашингтон. Гунунг Паданг е планина, по чиито склонове археолозите преди това открили многоетажни структури с основна пирамида на върха. Разкопките започнали още през 1914 г., когато най-горе били намерени базалтови мегалити.

А през 2011 г. индонезийският геолог Дани Натавиджая възглавил обширни изследвания на планината. Той заявил, че това не е просто четириъгълна планина, а наистина пирамида, създадена изкуствено заедно с други структури. Най-горе се намират базалтови колони, с които е буквално осеяна площ от 15 хектара. Дължината на колоните е около метър, диаметърът им - няколко десетки сантиметра.

„Ние смятахме, че в миналото тук просто е имало някаква сграда. Оказа се, че тя се простира много надолу, състои се от няколко слоя и заема почти целия обем на планината“, разказва геологът Анданг Бахтиар.

Колко древни са египетските пирамиди?

Използвайки рентгенова томография, георадар и други методи, геолозите установили, че пирамидата не е била просто издигната върху повърхността, а навлиза дълбоко в планината. Вторият слой се намира на дълбочина 3 метра, третият – на около 15. Следва четвърти, базалтов слой, който се е образувал след вулканично изригване и може да е използван, обработван и преобразуван от древни строители.

В продължение на няколко години изследователите вземали каменни проби от различни части на пирамидата. Първото датиране на повърхностните мегалити показало, че те са на 1500 години. Възрастта на мегалитните структури дълбоко под земята обаче се оказала до 28 хиляди години, което прави индонезийската пирамида не само уникална структура, създавана в продължение на хилядолетия, но и най-старата пирамида в света.

Изследователите са сигурни, че пирамидата е имала религиозно значение. Днес местните жители използват терасите й като място за медитация - а преди хиляди години може да е била ползвана за същата цел.

„Това е уникален храм - казва Натавиджая. - Огромен е. Хората смятат, че праисторическата архитектура е била примитивна, но този паметник показва, че грешат."

Обаче други изследователи все още са скептични относно откритията на Натавиджая. Те засега не са потвърдени от други изследователски групи и последните данни все още не са рецензирани. Резултатите от работата му обаче позволиха да се научи повече за структурата на пирамидата и вероятно ще разпалят отново споровете за нейната реална възраст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

8 отровни растения, които не бива да държите у дома

Ако искате да живеете до 100 години, яжте тези три храни

Бързо ги изтрийте от ума си: Тези 6 мисли пречат на щастливия ви живот

Парите идват от всички страни: Две зодии, които ще забогатеят до юли

Ако сте родени на едно от тези числа, трябва да изчистите кармата си

С този цвят на дрехите всяка дама ще плени мъжа на мечтите си

Тези 6 стайни растения тайно ще излекуват болестите ви

При бронзовост по доматите - ето какво можем да направим!

7 начина, по които горещото и влажно време влияе на здравето ви

Говеждо месо Кобе, шафран, трюфели: Кои са най-скъпите храни в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com