Колко древни са египетските пирамиди?

50436
Колко древни са египетските пирамиди?
Снимка: Pixabay

Пирамидите са емблематични символи на силата и технологичното могъщество на древните фараони, които все още доминират над египетския силует. Но кога са построени пирамидите? И защо са били построени?

Първата пирамида в Египет е построена от фараона Джосер, който царувал преди близо 4700 години. Повече от хилядолетие по-късно последната пирамида на древен Египет, построена за фараон, е построена за Яхмос I преди около 3500 години. След това египетските владетели били погребвани в подземни гробници в Долината на царете.

Не са извънземните. Археолози разбраха как са строени пирамидите в Гиза

Казано по друг начин, древните египетски пирамиди са построени между около 2700 г. пр.н.е. и 1500 пр.н.е. Това прави най-ранните пирамиди приблизително на същата възраст като Стоунхендж, който е изграден преди 4000 до 5000 години. Но пирамидите са много по-стари от други древни структури, включително Партенона (447 г. пр.н.е.), Великата китайска стена (220 г. пр.н.е.) и Колизеума (80 г. сл.н.е.). Неолитният храм Гьобекли тепе в Турция обаче е по-стар с неговата възраст отпреди 11 000 до 12 000 години.

Първата пирамида в Египет

Пирамидата на Джосер се състои от шест слоя и първоначално е построена като правоъгълна гробница, известна днес като мастаба (арабска дума, означаваща „пейка“), преди да бъде разширена в стъпаловидна пирамида.

Древните надписи показват, че човек на име Имхотеп е ръководил изграждането на стъпаловидната пирамида. „Имхотеп обикновено се смята за първия архитект в Египет, който строи от камък и му се приписва изграждането на комплекса от стъпаловидни пирамиди на Джосер“, каза Марк ван де Мироп, професор по история в Колумбийския университет, пред Live Science. „Има надпис с името му, съчетано с това на Джосер, в който той е наречен главен скулптор. В по-късен Древен Египет той е смятан за мъдрец“, добавя Ван де Мироп.

Защо египтяните са строили пирамиди?

Изследователите все още не са сигурни защо фараоните са избрали да използват пирамиди за свои гробници.

Една от причините може да е била да се осигури допълнителна защита срещу крадци на гробници. В по-ранни времена разбойници са ограбвали ниските мастаби, пише египтологът Рег Кларк в книгата си „Осигуряване на вечността: Защита на древните египетски гробници от праисторията до пирамидите“. Стъпалата на пирамидата, със своите шест слоя един върху друг, би предложила защита, пише Кларк. „Много египтолози предполагат, че стъпаловидна пирамида е образувала нещо като „стълба“ за царя, за да се изкачи към небето, но аз предполагам, че [е построена], защото това е най-ефективният и икономичен начин за създаване на виртуално „полукълбо“ на защита над основната подструктура", казва Кларк в имейл до Live Science.

Друго важно нововъведение е, че за изграждане на стъпаловидна пирамида е използван камък, докато мастабите, използвани от предишния фараон, са направени от кални тухли; това е било важно, тъй като камъкът е по-труден за проникване, отбелязва Кларк.

Религиозните причини също може да са били важен фактор. Мирослав Вернер, почетен професор по египтология в Карловия университет в Чехия, казва, че „вероятно религиозни причини“ стоят зад идеята за изграждане на пирамиди.

Учени показаха скрит тунел във Великата пирамида в Гиза (ВИДЕО)

Когато Джосер идва на власт, влиянието на култа към слънцето и бога на слънцето Ра (също изписван Ре) е нараснало, пише Вернер в книгата си „Пирамидите: Археологията и историята на емблематичните паметници на Египет“. Нарастващото влияние на слънчевия култ може да е довело до желание за изграждане на структури, които се издигат по-високо в небето. Вернер отбелязва, че пасаж от текст, датиращ отпреди около 4400 години, казва: „нека небето направи слънчевата светлина силна за вас, нека се издигнете към небето като Окото на Ре“ (превод от Реймънд Фокнър).

Един въпрос е дали нарастващият интерес към култа към слънцето е довел до изграждането на стъпаловидна пирамида, или изграждането на стъпаловидна пирамида е довело до нарастващ интерес към култа към слънцето. „Кое е било първо, яйцето или кокошката?“, коментира Масимилиано Нуцоло, изследовател в Института за средиземноморски и ориенталски култури на Полската академия на науките във Варшава.

Нуцоло смята, че интересът към слънчевия култ е нараснал след построяването на стъпаловидната пирамида. „Това невероятно архитектурно начинание може също да е повлияло и по някакъв начин дори да е подтикнало към промяна в религиозната идеология, което в крайна сметка е отразено върху слънчевите аспекти на царската власт“, казва Нуцоло.

Създадени за хилядолетие

Каквито и да са причините за изграждането на пирамиди, египетските фараони са ги строили повече от хилядолетие. Фараонът Снофру (управлявал около 2575 до 2551 г. пр.н.е.) построил първите истински пирамиди (пирамиди с плоски страни) в Дашур. Това са Огънатата пирамида (наречена така поради необичайния си стръмен ъгъл към основата) и Червената пирамида (наречена така поради цвета си). Голямата пирамида в Гиза, единственото оцеляло от седемте древни чудеса на света, е построена от Хуфу (ок. 2551 до 2528 г. пр.н.е.), докато Хефрен (ок. 2520 до 2494 г. пр.н.е.) строи друга голяма пирамида, заедно с Великия сфинкс в Гиза.

Най-големите пирамиди в света

Не е ясно защо египетските фараони са спрели да строят пирамиди, но опасенията за сигурността може да са били част от това. Въпреки че вероятно са били по-трудни за плячкосване от мастабите, египетските пирамиди са били плячкосвани в древни времена и фараоните може би са се надявали, че изграждането на техните гробници в Долината на царете ще ги направи по-трудни за злосторниците. Освен това топографията на долината има връх, който днес се нарича ел-Курн (понякога се изписва Гурн), който прилича малко на естествена пирамида.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com