Наистина ли пилешкият бульон лекува настинка?

8784
Наистина ли пилешкият бульон лекува настинка?
Снимка: iStock

От деца знаем, че пилешкият бульон лекува настинка. Но наистина ли това е така? Ето какви свойства притежава той.

1. Прочиства дихателните пътища

Всички допускаме тези грешки при лечение на настинка

Понякога дори обикновената настинка се оказва изключително упорита. Но за да не продължи прекалено дълго и да не доведе до опасни услож...

Пилешкият бульон е в състояние да се пребори с настинката благодарение на съдържащия се в него цистеин. Това е аминокиселина, която разрежда слузта в дихателните пътища и белите дробове.

Съвет: За да извлечете в максимална степен това полезно вещество от пилешкия бульон, сложете пилето в студена вода и варете бульона на слаб огън, без да отделяте образувалата се пяна (това е подсиреният протеин). Пяната се отстранява единствено за по-голяма бистрота на бульона и по-добър цвят.

2. Справя се с възпаленията

Когато вирусите се установят в назалния проход, тялото освобождава цитокини. Тези протеини работят като клетъчни сигнализатори и регулират имунния отговор на организма към външни стимули. По същество те алармират за тревога. 

В резултат кръвоносните съдове се разширяват и се увеличава притока на кръв. Тялото започва да изпраща повече бели кръвни клетки към засегнатата зона. В тази ситуация левкоцитите мигрират в дихателните пътища, което води до възпаление.

НИКОГА не правете ПИЛЕШКАТА СУПА по този начин

Една от най-любимите супи на българите е пилешката супа. Едва ли има човек, който да не си спомня с умиление тази гозба от детството си...

Установено е, че пилешкият бульон намалява възпалителните процеси. Интересно е, че дори консервираните бульони са способни да направят това.

Това се дължи химикал, наречен карнозин, който е мощен антиоксидант. Той се съдържа в най-големи количества в пуешкото и пилешкото месо. По-ниска е концентрацията му в червеното месо.

Но ефектът на карнозина не се ограничава единствено до борбата с настинките. Това вещество поддържа киселинно-алкалния баланс, подобрява състоянието на кожата, помага в борбата със стареенето, повишава устойчивостта на мускулите към физическа активност, повишава издръжливостта на тялото и подобрява мозъчната функция. Добри източници на карнозин са яйцата, различни видове млечни продукти, включително и сирената.

3. Подпомага възстановителните процеси

Заради изобилието от полезни вещества в състава си пилешкият бульон подпомага възстановителните процеси на организма по време на боледуване.

Коя част от пилето е най-добре да не ядем

Гастроентерологът Инна Мазко съветва да се даде предпочитание на гърдите при избора на пилешко месо, съобщава БГНЕС. Тази част от пиле...

Обикновено при приготвянето му се използват някои подправки и зеленчуци като лук, моркови, целина, чесън и джинджифил (в азиатския вариант). Те също изобилстват от полезни вещества. Например морковите са богати на витамин А, който укрепва белите кръвни клетки и им помага по-добре да се борят с инфекциите. Този витамин, за разлика от много други, не се разпада при термична обработка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com