Най-честите грешки при употребата на пералнята, които я развалят

12887
Най-честите грешки при употребата на пералнята, които я развалят
Снимка: iStock

Пералнята е машина, която не си купува всеки ден, но пък тя е съществена част от ежедневието ни. За да се не налага да я ремонтирате постоянно, то трябва да се погрижите за правилното ѝ използване. Все пак, има начин как да се справите с повредите или поне да ги отложите във времето, като същевременно удължите живота на машината.

Ципове

Те могат да се окажат опасни за барабана, защото се захващат за него и пречат на нормалното му завъртане. Драскотините по вътрешността на пералнята и панела могат да бъдат причина за по-нататъшни щети. И тъй като циповете са навсякъде и няма как да бъдат разделени от дрехите, когато перем, то ги закопчайте догоре. Така намалявате риска някоя част от ципа на дрехите да се закачи по барабана.

Никога не бива да перете точно тези дрехи в пералнята, в противен случай ще ги съсипете!

Желаете ли дрехите ви да запазят чудесния си външен вид и да изглеждат почти като нови за по - дълъг период от време? За да се превърне...

Сутиени

Тези нежни аксесоари също могат да се окажат опасни за пералнята. Причината е същата като при циповете – кукичките им се закачат. Решението е или да ги перете на ръка или да ги поставите в плик за пране. Ако нямате, то и стара калъфка за възглавница ще свърши работа или най-малко да ги закопчаете, преди да ги пуснете.

Студена вода

От време на време е хубаво да пускате цикъл със студена вода. Можете да добавите и малко оцет. Така лесно ще почистите пералнята и различните елементи от отлаганията и наслагванията. Така ще удължите живота на вашата най-добра домашна помощница.

Мокри дрехи

Тези дрехи не са за пералнята – или те ще се повредят, или машината

Много е лесно да поставите мръсни неща в барабана на пралната машина, да добавите прах и да започнете да перете. Но ако не проверите съ...

Слез цикъла на пране, не оставяйте мокри дрехи. В противен случай можете сериозно да увредите машината. Влагата предизвиква образуването на мухъл и неприятна миризма. Мокрите дрехи могат да нанесат повреда на нагревателите и програматора. След като извадите дрехите от пералнята, хубаво е да я оставите отворена за известно време, за да изсъхне добре.

Претоварвате пералнята

На всяка една машина е обозначено колко пране може да поеме. Ако прекалявате с количеството, то ще натовари барабана, окачването, но и самите лагери. Освен това, дрехите не могат да се изпират хубаво и движението на водата е трудно. Дори да имате много дрехи, разделете ги на части и пуснете няколко перални, но с по-кратки програми, за да спестите време.

Използвате пералнята като кош за пране

Оставянето на дрехите през седмицата в пералнята създава благоприятна атмосфера за образуването на плесен и мухъл, както и на лоша миризма. Тази миризма може да се пренесе и на дрехите, което не е особено приятно. Хубаво е, периодично да почистване и уплътнението на пералнята, където също се задържат влага и мръсотия, които с времето могат да създадат проблем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com