Най-лошите комбинации с кафе. Избягвайте сутрин, по време на обяд и на партита

1308
Най-лошите комбинации с кафе. Избягвайте сутрин, по време на обяд и на партита
Снимка: iStock

Кафето ни съпътства сутрин, понякога на закуска, понякога дори преди или след хранене, т.е. когато обикновено е време да вземем лекарствата си. Често посягаме към още една чаша малко след обяд или дори го пием с вечерята, като по този начин го комбинираме с месо, риба, зеленчуци или по малко от всичко. И дори преди работа или след работа, по време на закуска, т.е. когато посягаме към различни закуски, също сме склонни да пием кафе. Непрекъснато комбинираме кафето с нещо, затова е добре да знаем, че има определени комбинации, които могат да навредят на организма. Какво е по-добре да не комбинирате с кафе?

Кафе и лекарства

Пийте лекарствата си с вода, а не с кафе. Това е така, защото съставките в кафето могат да взаимодействат с лекарствените вещества, да отслабят действието им и да засилят страничните им ефекти. Същото се отнася и за чая и други напитки, съдържащи кофеин. Интересно е, че комбинацията от кафе и перорално приемани витамини и добавки също не е препоръчителна. Ако току-що сте отпили кафе и ви се припомни, че не сте взели лекарствата си, не се изкушавайте да "свършите с това" с последната глътка от тази напитка.

Времето е важно и за кафето и лекарствата. Посочва се, че между лекарствата и кафето трябва да има определен интервал от време. Добре е да се въздържате от консумация на кафе 2 часа след приема на лекарството (въпреки че някои посочват, че интервалът може да бъде по-кратък - около 1 час, но има и такива, които посочват, че трябва да бъде колкото се може повече- 3 часа).

Колко лошо е да се пие кафе на празен стомах?

Кафе и алкохол

Някои хора комбинират кафето и алкохола - консумират алкохол и след това посягат към чаша кафе, за да "изтрезнеят" малко. Това обаче е пагубно. Както отбелязват американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), когато алкохолът се смесва с кофеин, кофеинът може да маскира ефекта му, като кара пиещите да се чувстват по-бодри. В резултат на това те могат да изпият повече алкохол и да бъдат под по-голямо влияние, отколкото си мислят, което увеличава риска от инциденти, наред с други неща.

"Кофеинът не оказва влияние върху метаболизма на алкохола в черния дроб, така че не намалява концентрацията на алкохол в издишания въздух и кръвта (не "отрезвява") и не намалява предизвиканата от алкохола слабост". - подчертават експертите.

Кафе и червено месо или бобови растения

Червеното месо е източник на животинско желязо (хем желязо), докато бобовите растения са важен източник на желязо за хората, които не ядат месо (нехем желязо). Както посочват експертите, пиенето на кофеинови напитки с и след хранене намалява усвояването на нехемното желязо с до 90%. От друга страна, кафето и кофеиновите продукти не влияят толкова силно на хемното желязо, което се намира в животинските тъкани, което не означава, че това е добра комбинация.

Препоръчва се да се избягва консумацията на кафе, особено с мляко, както и на чай по време на хранене и в пери-прандиалния период. Абсорбцията на желязото се потиска, наред с другото, от съдържащите се в тях полифеноли. Кафето също не трябва да се приема с препарати с желязо. Кофеинът, консумиран един час преди хранене, не влияе на усвояването на желязото от храната.

Кафе - вдига или сваля пикочната киселина

Кафе и източници на цинк

Какво е общото между черния дроб, стридите, тиквените семки, бадемите, сирената, особено зрелите сирена, както и черния шоколад и белия боб? Това са източници на цинк. Усвояването на цинка може да бъде намалено от пиенето на кафе. Това се дължи, наред с другото, на наличието на танини, които влияят неблагоприятно върху усвояването на хранителните вещества (въпреки многобройните си ползи, те са класифицирани като антихранителни вещества).

Усвояването на цинка може да бъде нарушено и от стрес, употреба на силно преработени продукти, тежка физическа работа, излишък на захар, високи дози фитати, съдържащи се в растителните продукти, или нисък прием на протеини.

Кафе и енергийни напитки

Кофеинът не се съдържа само в кафето. Забравяме, че той се съдържа и в енергийните напитки. Те са в големи дози. Ако пием по няколко чаши кафе на ден и също така посягаме към енергийните напитки, защото смятаме, че кафето не ни стимулира достатъчно, съществува риск организмът да получи твърде много кофеин (но определено има повече ефекти от приема на тази комбинация).

Най-често обаче предозирането на кофеин е резултат от приема на хранителни добавки или таблетки, съдържащи кофеин (особено когато тези продукти се комбинират с енергийни напитки или кафе). Симптомите на предозиране с кофеин включват: неравномерен или ускорен сърдечен ритъм, болка в гърдите, гадене, повръщане, объркване, халюцинации, неконтролируеми мускулни движения, конвулсии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава е най-голямо пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com