Най-мощните билки за имунната система

30539
Най-мощните билки за имунната система
Снимка: iStock/Guliver

Пълноценното хранене е изключително важно, особено в сезона на настинките и вирусите. За щастие няколко чудодейни лека също помагат за подсилване на имунната система, пише електронното издание bellaknowsbest.com. Ето кои са те.

Ехинацея

Ехинацеята е първата в списъка на най-добрите билки за имунната система. Тя произхожда от Северна Америка и е бил използвана от индиански племена. Научно доказано е съдържанието на активни вещества в нея, които стимулират имунната система.

Ето какви са нейните полезни свойства:

  • успокоява възпалено гърло
  • лекува кашлица и главоболие
  • противодейства на бактериални, вирусни и гъбични инфекции
  • укрепва кръвоносните съдове
  • елиминира свободните радикали
  • стимулира активността на белите кръвни клетки
  • води до производството на интерферон (естествено антивирусно вещество)

Можете да я приемате в различни форми ( включително под формата на чай ) и е подходяща и за малки деца. Като цяло ехинацеята оказва положителен ефект при хроничен бронхит, хроничен синузит и много други вирусни заболявания и ефективно допринася за повишаване на имунитета.

Астрагал

Тази билка произхожда от Китай и е едно от най-добрите растения за стимулиране на имунната система. Астрагалът повишава активността на имунните клетки и създава нови.

За целта е необходимо да се приемат лекове, приготвени с корена от билката. Стритият на прах астрагал може да се добави директно към ястията, които приготвяте. Достатъчно е да се вари 30 минути на слаб огън.

Черен бъз

Черният бъз има силно имуностимулиращо, антивирусно и антибактериално действие. Проучвания на американски учени доказват, че той помага при редица заболявания и ускорява производството на антитела в организма.

Биофлавоноидите и протеините, които се съдържат в черния бъз, унищожават вирусите. Освен мощен имуностимулатор, той е и силен антиоксидант, понижава холестерола и подобрява сърдечната дейност.

В черния бъз се съдържа голямо количество витамин С, пектин и целулоза, както и органични пигменти, танини, витамини Р, А и В.

Може да се консумира под формата на мармалад, конфитюр, вино, сироп и др.

Женшен

Женшенът е древен лек срещу много болести. Той е една от най-добрите билки за имунната система. Изобилства от пектин, захари, ензими, танини, алкалоиди, смоли, фитостероли и освен това съдържа витамини С, В1 и В2.

Женшенът съдържа големи количества фосфор, манган, желязо, микро- и макроелементи. Веществото панаксин, което влиза в състава му, оказва тонизиращ ефект върху сърцето и кръвоносната система, като едновременно с това успокоява и премахва болката.

Глюкозидите в женшена регулират нивата на кръвната захар, а гинзенозидите стимулират метаболизма и функцията на ендокринните жлези.

5 вкусни напитки укрепват имунната система и подобряват здравето

Има много здравословни и вкусни напитки, които са отличен източник на витамини и хранителни вещества. Благодарение на богатия си състав...

Проучване на учени от Хонг Конг потвърждава наличието на седем съставки в женшена, които стимулират имунната активност, като същевременно спират възпалителните процеси.

Не забравяйте, че не трябва да приемате женшен повече от 3 месеца поради стимулиращия му ефект, който може да предизвика нервност и безсъние. Освен това приемът му не се препоръчва за бременни жени, кърмачки или деца. Билката не трябва да се комбинира с храни и напитки, съдържащи кофеин.

Алое вера

Алое вера е от растенията, които повишават имунната система. Освен това има противовъзпалителни и антивирусни свойства и действа като естествен антибиотик .

Гелът от листата на растението съдържа витамини А, С, Е, В, фолиева киселина, мед, желязо, хром, натрий, цинк, калий, магнезий, калций и манган.

7 съвета за укрепване на имунната система

Има много изписани правила за здравословния начин на живот. Никъде обаче не става известно до каква степен здравословното оказва влияни...

Веществото ацеманан в алоето подсилва имунната система и намалява риска от развитието на туморни клетки. Освен това предпазва от хипертония и сърдечни проблеми, понижава нивата на холестерола, подобрява кръвообращението на крайниците, тонизира и ободрява. 

Котешки нокът

Котешкият нокът произхожда от Перу и е една от най-добрите билки за имунната система в САЩ. Най-често се използва при остеоартрит и ревматоиден артрит, както и при заболявания на храносмилателната система.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или фитотерапевт, както и да се използва за самолечение!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com