Най-отровните езера в света

10302
Най-отровните езера в света
Снимка: A junaid alam khan / CC BY-SA 4.0

Езерото Ситарум – Индонезия

Индонезийският архипелаг е най-големият в света, но независимо че около един архипелаг очевидно има много вода, там проблемите с питейната вода са сериозни. Сега около 300 милиона души са принудени да преваряват мръсна вода само, за да пият - и това в тропически климат, където дъждовете са често явление. Причината е индустриалното замърсяване. Например, отпадъците от над 100 химически предприятия се вливат в езерото Ситарум. Оттам голямо количество отрови се озовават и в оризовите ниви. В 2011 г. правителството обещало да разреши проблема. Стойността на 15-годишния проект за рехабилитация на езерото Ситарум била оценена на 4 милиарда долара. В момента ситуацията постепенно се подобрява.

Кипящото езеро - Доминиканската република

Кипящото езеро в Доминикана е едно от най-горещите в света. То не е геотермална, гейзерна долина - а истинско езеро. Разположено е в Долината на небитието. Красноречивото име на тази зона се дължи на обстоятелството, че при температура на брега 83–93 градуса (в зависимост от силата и посоката на вятъра), в езерото изобщо няма живи същества. Всичката тази топлина идва пряко от вулканичен разлом - а ако спящият засега вулкан се събуди, в тропиците ще стане наистина горещо.

Лазурното езеро – Великобритания

Това езеро някога представлявало каменодобивна кариера в Девъншир. Сега то изглежда много красиво – но, не дай Боже, да намокрите ръката си в него! Красивият му син цвят се дължи на токсични вещества, чиято концентрация надхвърля мащабите дори на Чернобил. За по-голяма яснота: нивото на pH там е 11.3, а на концентрираната белина – 12.6. Никой не се приближава до езерото без респиратор, защото силната миризма на амоняк плаши дори плъховете.

Езерото Хорсшу (Подкова) – Калифорния

Този американски щат е известен не само с най-голямата концентрация на милиардери, но също и с места, където екологията е отвратителна. Езерото Подкова е едно от тях. Голяма известност през 2006 г. получила злополуката с трима лесничеи, които при рутинна проверка се приближили твърде близо до езерото - и загинали от отровните изпарения, които представляват смесица от въглероден двуокис и сероводород.

Езерото Лоунли, Калифорния

Друго също толкова опасно място, отново в Калифорния. Езерото Лоунли няма връзка с Тихия океан, но е също така солено - а алкалните съставки в него са на ниво 10 pH. Учените са констатирали, че причина са варовиково-солените колони, останали от ледниковата епоха. Понякога към езерото летят птици - орнитолозите смятат, че просто от любопитство, тъй като птиците имат отлично обоняние и не може да не чувстват смъртната опасност. Най-силните все пак оцеляват.

Езерото Киву - Конго и Руанда

От дълбините на вулканичното езеро Киву постоянно се отделят метан и въглероден окис. Щом се натрупа достатъчно обем, достатъчно е просто да хвърлите в езерото запалена клечка кибрит – и то се взривява. Имало е такива случаи и те винаги са завършвали със смъртта на всички живи същества в радиус от 50–100 км. По принцип, в Африка има немалко подводни вулкани - но този се смята за най-коварния.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Загадки на природата, които нямат обяснение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com