Най-полезните плодове, които да хапвате през лятото

7665
Най-полезните плодове, които да хапвате през лятото
Снимка: iStock

Редовната консумация на плодове доставя на организма ценни витамини и минерали, полезна енергия, антиоксиданти, фибри. Плодовете могат да заситят глада ви за сладко, а за разлика от тортите и бисквитите разумната им консумация не води до напълняване. Най-добре е да се консумират свежи сезонни плодове в суров вид.

       Кои са най-полезните плодове през лятото?

Забийте пирон в дървото и то ще даде много плод

Всеки градинар знае, че малките трикове дават най-добри резултати. Ако на двора си оглеждате няколко овощни дръвчета, то със сигурност ...

1.       Безспорен фаворит е динята. Тя хидратира тялото отлично, тъй като съдържа до 92% вода. Бедна на калории, изкусително сладка и вкусна, динята е отлично средство за съживяване на организма и кожата, хидратация и осигуряване на витамини и фибри на тялото. Съдържащите се в динята магнезий, витамин С и витамини от група Б се грижат за здравето на сърдечно-съдовата система, имунната и нервната система и повишават естествените защитни сили на организма, помагайки в борбата със свободните радикали и неутрализиране на вредното им действие. Този плод понижава нивата на лошия холестерол и кръвното налягане и предпазва от инфаркт и инсулт. Счита се, че предпазва и от някои видове рак. Насладете се на динята през лятото, хапвайте я без ограничение и се радвайте на добро храносмилане, тънка талия, здраво сърце.

2.       Пъпешът е друг любим летен плод, който хидратира организма и доставя наслада на сетивата с аромата и вкуса си. Може да се консумира без мярка, тъй като е нискокалоричен и много полезен. Съдържащите се в него витамини А, С, В, както и манган, фосфор, желязо, фолиева киселина се грижат за здравето на бъбреците, сърцето, храносмилателната система. Плодът има изразени противоракови свойства. Помага да поддържате кожата свежа, млада и здрава благодарение на витамин А, който не само овлажнява кожата, но и подпомага възстановяването ѝ от вредното слънчево въздействие през лятото. Плодът защитава зрението и забавя прогресията на катаракта.

3.       Нектарините и прасковите са сочни, вкусни, ароматни и изключително полезни. Богати на фибри и витамин А, те са ценни за здравето и нормалното функциониране на редица тъкани, органи и системи. Съдържат и щедри количества бета каротин, който ще ви помогне да се сдобиете с красив, равномерен и шоколадов тен на плажа.

4.       Къпините са не само вкусен и ароматен горски плод, но притежават и ненадминати ползи за здравето. Доставят на организма щедри дози мастни киселини и минерали, имат изразено противовъзпалително действие и се препоръчват при артрит. Съдържащото се в тях щедро количество желязо ги прави препоръчван плод при анемия. Отлични антиоксиданти са и извеждат токсините от тялото, което е полезно за летния ви здравословен режим за отслабване, а ниското съдържание на калории прави вкусните къпини подходящи и за хора с наднормено тегло, стремящи се към подобряване на фигурата и здравето.

Как е правилно да се мият плодовете и зеленчуците?

Обикновено измиваме под течаща вода плодове и зеленчуците, които консумираме и оставаме с убеждението, че това е напълно достатъчно. Но...

Как да ги консумирате?

           Най-добре ги хапвайте сурови - измити, почистени, необелени и свежи. Може да ги добавяте към киселото мляко, да ги правите на пюрета и сокове. Не добавяйте захар и не ги подлагайте на термична обработка, за да съхраните максимално полезните вещества в тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com