Най-странните суеверия на света

3437
Най-странните суеверия на света
Снимка: iStock/Guliver

Виждали сте поне един човек, който се върти три пъти на пета и променя маршрута си, ако някоя черна писана има нахалството да пресече пътя му, нали? Суеверията са част от живота ни и всеки от нас има своя принос към съществуването им. Някои от тях са логични, други забавни, а трети меко казано странни. Събрали сме за вас най-странните суеверия, след които човекът, въртящ се три пъти след среща с черна котка, ще ви се стори повече от нормален.

В Хайти вярват, че метенето през нощта и по тъмно ще доведе до преждевременна смърт на майката. Това странно суеверие всъщност има полза за жените – време за почивка за тях, освободено от домакински задължения.

В части от Индия рязането на нокти и миенето на косата в определени дни, сред които вторник и събота, са табу – счита се, че носят лош късмет. Радваме се, че къпането не влиза в забраните им и че това суеверие е далеч от България.

3 нетрадиционни начина да изгоните лошия късмет

Никак не е добре, ако късметът изведнъж си отиде. Личният живот се проваля, нищо на работа не можете да довършите - време е да променит...

Децата в Япония нямат торбалан, но имат бог на гръмотевиците, който ще открадне пъпа им, ако не го крият по време на гръмотевични бури. Неясно остава защо богът има афинитет към пъпове.

Свиренето с уста на закрито в Литва се счита за повикване на дяволи и хората го избягват. Разкажете това на дразнещия колега, чието свирукане ви тормози.

В Малайзия седят само на твърдо, вярвайки, че сядането върху възглавница ще причини пришки. Това суеверие определено не ни допада.

Мъжете в Нигерия имат солидна причина да стоят далеч от женската работа и метлите. Там вярват, че ако мъж се удари с метла, ще изчезнат гениталиите му. Нищо чудно, че и самите жени не дават на мъжете си да чистят дома.

В Турция не дъвчат дъвка по тъмно, казвайки, че тя се превръща в плът на умрели хора. Това звучи зловещо.

Кои украшенията стават щит срещу злото

Защо трябва да се носят защитни амулети и бижута? Вероятно вече сте забелязали, че хората често носят защитни бижута на китката си: гри...

Докато в България в полунощ на Нова година звънят препълнени чаши, а въздухът се реже с нож от пушека от шумните пиратки и бомбички, в Испания изяждат 12 гроздови зърна, за да им върви всеки месец от новата година. Добра идея – екологично и безшумно.

В някои краища на света вярват, че ако режат спагетите в чинията си, ще отрежат здравето и дълголетието си. Добре, разбрахме, ще си ги сърцаме.

Докато в България считаме, че да кажеш нещо едновременно с друг човек носи щастие, в съседна Гърция го смятат за лоша поличба и се опитват да се спасят от нещастието, повтаряйки „Piase Kokkino“, последвано от докосване на нещо червено.

За някои народи изпуснатата на земята ръкавица означава повече от просто един чифт ръкавици за пране – а именно лош знак за предстоящо нещастие.

Много аржентици смятат, че произнасянето на името на Менем – бивш президент – носи беди. За да се спасят от тях трябва да докоснат… гърдата си. След това суеверие чукаме на глава и дърво да не хрумнат и на българите подобни странни суеверия и спокойно се оглеждаме за четирилистна детелина – все пак звучи и изглежда по-добре от жеста на аржентинците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com