Накъде е изток - ето как винаги да се ориентирате!

47608
Накъде е изток - ето как винаги да се ориентирате!
Снимка: cocoparisienne / Pixabay

Има няколко лесни начина да определите посоките на света.

Метод 1. По изгрева и залеза

Това е най-лесният метод. Слънцето изгрява откъм изток и залязва на запад. Ето защо, ако застанете така, сякаш сте пред географска карта – тоест, дясната ви ръка да сочи там, откъдето слънцето изгрява (тоест, изток), то лявата ви ръка ще сочи запад, север ще е отпред, а зад вас ще бъде юг. Този метод е подходящ само за приблизително определяне на географските посоки, тъй като зависи от сезона и датата. В идеалния случай работи точно само два дни в годината: по време на пролетното и есенното равноденствие. Затова е добре да се използва като помощен способ към останалите методи. Между другото – Луната също изгрява откъм изток, а залязва на запад.

Как посоката на леглото влияе на съня?

Метод 2. По дължината на сянката

Когато слънцето се намира в своята най-висока точка на небето (в зенита), то сочи право на юг. Ако сте с лице към него, зад гърба ви ще бъде север, отстрани - запад и изток. Но как да определим точно кога слънцето е в зенита си? Много просто - по дължината на сянката. В този момент, когато слънцето се намира най-високо, сенките са най-къси. Само трябва да измерим сянката от някакъв обект през деня – сиреч, да забележим точно кога сянката от най-къса започва постепенно да се удължава. В този момент краят на сянката ще сочи север. Но обърнете внимание, че това не е точно по обяд, защото слънчевото и часовниковото време не съвпадат.

Метод 3. С игла

Ако умеете да разпознавате компаса и проблемът е само в неговата липса, тогава можете да го замените с намагнетизирана игла. Нужен ви е съд с вода, растително масло или малко парче плаващ материал (корк или стиропор), стоманена игла и нещо, с което тя да се намагнетизира. При липса на магнит използвайте обикновена стоманена ножица. Щракайте с ножицата бързо-бързо - така около метала се образува магнитно поле. След това потъркайте иглата върху ножицата, за да получи нейните магнитни свойства. Така иглата се превръща в стрелка на компас и се насочва в посока север – юг. Ако я намажете с растително масло (или я забодете в парче корк) и я поставите върху водна повърхност, тя ще заеме правилната позиция. Този метод има само един недостатък: така може да определите посоката север - юг, но коя точно страна е север и коя юг, трябва да се определи допълнително. Например, като използвате метод номер 1.

Основните посоки на компаса и безкрайността от посоки на света

Метод 4. По Полярната звезда

Тази звезда се намира почти в точката на Северния полюс на света (т. е. по време на въртенето на Земята тя остава неподвижна в небето). Това е много удобно за ориентация - винаги се вижда точно на север. Първо трябва да намерите „черпака“ на съзвездието Голяма мечка в небето. След това мислено свързвате с линия двете звезди, формиращи тази страна на „кофата“, която е най-отдалечена от „дръжката“. Ако линията се продължи по-нататък, неизбежно ще се сблъска с една ярка звезда; това е алфа-звездата на съзвездието Малка мечка, която се нарича Полярна звезда.

Метод 5. По природни обекти

Това е най-несигурният начин. Както помним от училище, върху северната страна по стволовете на самотните дървета и по скалите има повече мъх. Но се оказва, че не всичко е толкова ясно. Местоположението на мъха се влияе също така и от доста други фактори, например засенчеността на терена, наличието на водоизточници, ветровете, които духат в тази област и още куп причини. Затова определянето на географските посоки по природни обекти е най-добре да се съчетае с други методи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви кичури отиват най-много на червена коса?

Кой българин спасява заловените Ботеви четници от бесилката

Това са признаците, че човек ще умре след няколко дни

7 неочаквани неща, които могат да ви подмладят

Панировката пада в тигана по време на пържене? Не и по този начин!

Не им е лесно: Това са най-стресиращите професии

Тези грешки в мисленето крадат от щастието ви

Гозба на деня - Домашно пържено кюфте, най-вкусната традиция на българската кухня

Любимо стихотворение за 1 юни от Леда Милева

Любовен съвет за всяка зодия за 1 юни 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com