Намериха най-голямото златно съкровище на викингите

8452
Намериха най-голямото златно съкровище на викингите

Трима археолози любители откриха в Дания една сребърна и шест златни гривни от епохата на викингите.

Както съобщава Националният културно-исторически музей в Копенхаген, находката е била направена в един от южните райони на Ютланд. Изделията се отнасят към Х век, а общата им маса е над 900 грама. Съкровището вече е признато за най-голямото и уникално в историята на страната.

Ново съкровище в Националния исторически музей

 Вчера сбирките на Националния исторически музей се обогатиха с намерено наскоро в района на град Монтана накитно съкровище от вто...

"Почувствахме, че сме се натъкнали на реликва, когато намерихме първата гривна. Но когато се показаха другите гривни, всичко това изглеждаше почти нереално – разказва Мари Аагаард Ларсен, която заедно със съпруга си и друго семейство открили находката.

По думите на куратора на музея в Копенхаген Ларс Грундвард, пак на същата територия през 1911 година е открита златна верижка с тегло 67 грама. Както и сегашното съкровище, тя била изпълнена в стил Йелинг, което дава основания да се, че между верижката и гривните има връзка.

Питер Пенц, специалист по епохата на викингите, пояснява, че голямото количество златни изделия в съкровището е учудващо.

"Епохата на викингите всъщност се явява сребърна от гледна точка на накити. Повечето от находките са изпълнени от сребро. Златото е незначителна част, не като тук", пояснява експертът.

Термити изядоха съкровището на фермер

Мнозина се страхуват да доверяват спестяванията си на банките и проявяват изобретателност, като ги крият у дома си в буркани, дюшеци и ...

Специалистът също е на мнение, че верижката от 1911 година и новото съкровище са свързани. Пенц смята, че накитите са принадлежали на представител на висшия елит на викингите и вероятно са използвани като награда за доверени воини.

Служителите на музея засега не знаят защо богатства от такова ниво са се озовали в земята. Едва ли някой ги е скрил умишлено, а след това по някакви причини не си ги е взел. Не е изключен религиозен контекст. Експертите ще се опитат да открият отговор при по-внимателно изследване на района, където са открити съкровищата. Разкопките ще започнат още през есента.

Досега за най-голямо в Дания се смяташе съкровище от 750 грама, открито в малко село в югозападната част на Ютланд.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com