Не е за вярване, но 5 храни могат да съдържат НЕФТ

3850
Не е за вярване, но 5 храни могат да съдържат НЕФТ
Снимка: iStock/Guliver

В съвремието ние сме буквално затрупани от най-различни видове храни и изкушения, които се увеличават ежедневно. Но за съжаление голяма част от тях са напълно изкуствени и дори направени с помощта на вещества като нефт. За да се задържим по-дълго време здрави, определено трябва да внимаваме какво поглъщаме и да се интересуваме от състава на всяка непозната храна, а дори и на вече познатите ни, защото дори не предполагаме, че някои от тях съдържат нефт в състава си. Нека видим кои са 5 такива храни:

Дъвките

Всички обичаме дъвките и прибягваме често до тях, когато сме навън и имаме нужда от освежаване на дъха или след консумация на храни с по-натрапчив аромат. Но знаехте ли, че те са създадени от петролни продукти? В основата на дъвката се крият вещества като полиетилен, смола, парафин и др. А за да придобият цвят и вкус също са създадени от вредно масло. Дъвките не могат да се разграждат, което означава, че не са вредни само за нашия организъм, но и за природата. Помислете добре преди да прибегнете отново към тях, или се поинтересувайте от състава на отделните брандове дъвки и изберете възможно най-щадящите.

Защо дъвките са опасни?

Проучване на експерти от Дания доказва вредата от дъвките. Те са открили в състава им добавки, които могат да бъдат опасни за човешкото...

Близалките

Със сигурност ви е направило впечатление колко наситен цвят и вкус имат близалките, а това със сигурност няма как да се постигне по напълно натурален начин. Използваните оцветители и консерванти имат синтетична основа, като хранителния парафин и черното масло. Тези съединения откриваме и в редица сладкиши и бонбони на пазара.

Продукти с ванилов вкус

Сладкиши, напитки, сладоледи – поне веднъж в живота си сме консумирали подобни продукти с вкус на ванилия. Те са направени обаче с помощта на синтетичен ванилин, който се приготвя от рафинирани в масло продукти. Ванилинът в големи количества може дори да е токсичен, но е практически невъзможно човек да погълне толкова голямо количество от него за ден, за да се натрови и да пострада от ефекта му. 

Деца в болница след съмнения за отравяне с дъвки

Няколко деца от 78-о училище "Христо Смирненски" в Банкя са в токсикологията в "Пирогов" със съмнение за отравяне с дъвки, съобщиха от ...

Чипсове и солени изделия

Любимите на всички деца, а и на много възрастни чипсове, снаксове, бисквити и др. също са приготвени от синетичен продукт – олестра, която пък от своя страна е създадена от минерално масло, произведено от нефт. Организмът ни не може да разгради синтетичната олестра и тя се изхвърля от тялото непроменена, но има и риск от полепване по червата и оставането и там завинаги.

Аспирин

Аспиринът не е храна, но пък е известен лекарствен продукт, използван от много хора. Колкото и странно да ви звучи, то също се произвежда от нефт – салициловата киселина се изработва от фенол още отпреди около 2 века. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com