Необикновени ястия, които не всеки европеец ще преглътне

6594
Необикновени ястия, които не всеки европеец ще преглътне
Снимка: Daniel Nebreda / Pixabay

Във всяка кухня по света има ястия, които са неин отличителен белег.

1. Питки от кал. Кални питки се ядат в една от най-бедните страни в света – Хаити. Заради поскъпването на ориза и бобовите растения, това ястие било сред основните в менюто на бедняците. Съставките са пресята жълта глина, вода, сол и растителна мазнина, понякога обрезки от зеленчуци. Питките се сушат на слънце. В миналото задължително ги давали на деца и бременни жени, тъй като се смятало, че съдържат много калций, полезен за техния организъм. Казват, че не са прекалено гадни, но оставят неприятно послевкусие на кал за няколко часа.

4 по-екзотични ястия, които всеки трябва да може да сготви

По време на всяко пътуване в други държави определено няма да пропуснете да опитате от местната им кухня. Нещо няма да ви хареса, друго...

2. „Тако“ от скакалци и гъсеници. По принцип, „тако“ е национално ястие от мексиканската кухня. Но вариантът с насекоми никога не е бил популярен. Скакалците и гъсениците се пържат с чили или лайм, а също така се задушават в сос. Сетне се поставят върху мексиканска тънка питка - тортиля. Може би ястието има изискан вкус, но съвсем не изглежда естетично.

3. Очи на риба тон. Това необичайно ястие може да се опита само в Япония. Там очите на рибата-тон се считат за най-вкусната й част. Сравними са по размер със средно голямо кокоше яйце и изглеждат доста страшничко, вторачени в човека, който ги яде. За да се запазят всички витамини и минерали, се препоръчва да се консумират сурови – но обикновено се сваряват в подсолена вода и се ядат със соев сос. В японските ресторанти порция очи от риба-тон е доста евтина.

4. „А-пинг“. A-пинг е вид отровна тарантула. Можете да опитате необичайното ястие в камбоджанския град Скуон. Тук то е деликатес и струва много пари. Зъбите на паяците съдържат отрова, затова задължително трябва да бъдат отстранени преди термичната обработка, иначе човек може и да умре. Паяците се пекат на открит огън с много сол и чесън. Щом черупката стане червено-кафява, значи а-пингът е готов. Правилно сготвените паяци са крехки отвътре и хрупкави отвън.

5. Ескамолес. Това отново е мексиканско национално ястие. Деликатесът се прави от яйцата на черни гигантски мравки, които се задушават с масло, люти чушки и лук, а се сервират със сос гуакамоле и мексикански тортили.

6 неприлично скъпи ястия за милионери

  Богатите хора имат възможност да плащат много пари за различни неща, включително за ястия. Да видим каква е тайната на най-скъп...

6. Балют. Популярно ястие в Югоизточна Азия, особено във Филипините. Представлява варено патешко яйце, вътре в което вече се е развил плод с хрущял, клюн и оперение. Филипинците не могат да си представят своето меню без това блюдо. Особено популярно е сред мъжете, тъй като се смята, че има благоприятен ефект върху потентността.

7. Шиокара. Този деликатес е изобретение на японците. Представлява нарязани морски дарове, най-често калмари, мариновани в собствените си вътрешности. Ястието се приготвя дълго време, процесът на мариноване отнема около месец и трябва да се извършва в херметически затворен съд. Сервира се като предястие. Отличава се с остра неприятна миризма. Дори повечето японци смятат, че това ястие е ужасно!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com