Нещата, които трябва да знаеш, преди да наемеш някое жилище

1111
Нещата, които трябва да знаеш, преди да наемеш някое жилище
Снимка: iStock

Всички сме чували истории за измамни наемодатели или пък обратното. Понякога и брокерите премълчават някои недостатъци на избраното жилище и ги разбираме в последствие. Много често си казваме, че това няма как да ни се случи. Сигурно сте прави, но е хубаво да се застраховате, за да не видите как работи теорията на вероятностите. Когато става въпрос за наемане на жилище, не се притеснявайте да задавате различни въпроси, включително и от тези:

Какъв е кварталът?

В това число влиза спокойствието, осветеността на улиците, комуникативните връзки, нивото на престъпността и насилието. Ако търсите дом за цялото семейство, то тогава е добре да попитате дали наблизо има детска градина или училище. Средата, в която ще живеете е от огромно значение, затова не я подценявайте. Попитайте всичко, което ви интересува за нея, защото при инцидент вие ще сте потърпевшите, а не брокерът или наемодателят.

Обърни внимание на тези неща, преди да наемеш жилище

Подозрителни аванси, пропуски в договора за наем на жилище, неясноти по много важни въпроси - това са само част от проблемите, които мо...

Кои са били предишните наематели?

Така ще прецените дали са останали доволни. Разбира се, всеки има различни представи за уютен дом, но ако даден апартамент често сменя своите наематели, то може би нещо не е наред. Ако получите уклончив отговор, може би е добре да се замислите дали това е вашето място.

Какво се включва в цената?

Представете си, че сте открили идеалното място и искате да го наемете. В един момент се оказва, че в цената не са включени битовите сметки и вие не можете да си го позволите. Попитайте какво се включва в наема и ако сметките са отделно, то колко излизат ориентировъчно, особено през зимата. За да избегнете подобни неща, е добре да прочетете внимателно и договора.

Има ли застраховка?

Рисковете, които живеещите под наем трябва да знаят

В днешно време много българи живеят под наем. Причините за това могат да бъдат най-различни. Сред тя са промяната на местоживеенето, ли...

Често се случва хазаите да нанесат по-големите щети по даден апартамент, но наемателите да плащат. Ако има застраховка, то внимателно се информирайте какво включва тя, за да не попаднете в неприятна ситуация, в която да давате излишни пари. Освен това, ще знаете и при евентуален инцидент какво точно ще платите и какво не.

Работят ли всички уреди в апартамента?

Да, няма как да вземете прането си и да тествате пералнята. С този въпрос обаче задължавате хазаина да се погрижи за апартамента, преди да се нанесете. Все пак, за никого няма да е приятно да плаща конкретна сума, пък да не може да си сготви или изпере дрехите. Също така, веднага след като се нанесете ги изпробвайте, за да можете да направите оплакване, ако се налага.

Прегледайте договора преди подписване

Уверете се, че всичко е записано, както трябва и че това, което сте говорили, фигурира. Нещата, които не са уговорени и записани, а само споменати, лесно могат да се пренебрегнат и това да бъде във ваш ущърб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com