Няколко идеи: Как се варят бързо грах, жито и боб

42774
Няколко идеи: Как се варят бързо грах, жито и боб
Снимка: iStock

Всъщност днес можете просто да си купите качествени зърнени и бобови растения, на добре познати марки. Такъв грах или боб се сваряват бързо. И все пак, ако се съмнявате, ето още няколко идеи.

Метод, който все още е познат на нашите баби: Тайната е в температурните колебания. След като грахът заври, трябва да излеете чаша ледена вода в тендежерата. И повторете процедурата два до три пъти (след като водата заври отново). Поради рязката температурна разлика, бобовите или зърнените култури ще се приготвят по-бързо. И, разбира се, можете да накиснете боба по стария начин, да залеете със студена вода през нощта, ако имате време.

В каква вода трябва да се варят картофите? Това наистина ще ви изненада

Предполага се, че повечето от вас, когато решат да варят картофи, не се замислят за водата, в която ще готвят зеленчука. Днес обаче ще ...

Основната тайна за бързото сваряване на граха. По-добре е да купувате не кръгъл грах, а наполовина. Така или иначе се готви по-бързо.

Налейте студена вода и 20 минути след като заври добавете 1/4 чаена лъжичка сода бикарбонат. И след това всичко, което се изисква, по приоритет, за супата: картофи, месо, лук и моркови.

По-добре е да сварите граха в малко количество вода, така че да го покрие с не повече от 2-3 см. При интензивно кипене отгоре грахът ще бъде готов бързо и ще се свари до меко, но в средата ще остане твърд.

Четвъртият вариант: оставете граха да заври, изцедете напълно течността и изплакнете. Налива се студена вода, оставя се да заври отново и отново се отцежда, след което се кипва в третата чиста вода. Защо е всичко това? Процесът освобождава граха от пяна, прахообразна утайка - вероятно те затрудняват готвенето. Или може би това е трикът с температурната разлика.

И кардинално решение на проблема с граховото зърно: натрошете го все още сух или леко сварен с машина за пюре за картофи (сух може да се използва и в кафемелачка). Работи, но не и за тези, които обичат да усещат парченца грах в каша или супа.

Ако искате оризът да е идеално сварен, сложете точно толкова вода и нито капка повече

Оризът е един от най-полезните продукти. Той присъства в почти всяка една кухня. Много хора го готвят като гарнитура или основно ястие....

Ето рецептите за грахова супа

Всичко е в съотношението на граха с водата, както и с добавянето на олио. Идеалното съотношение за грах е 1:3. Може да използвате и 1:3,5 – ако количеството е голямо.

Що се отнася до маслото, веднага щом грахът заври, трябва да добавите една чаена лъжичка масло в тигана. Това ще даде вкус и всяко зърно ще бъде обвито в масло. Мазнината дава по-висока температура без интензивно бълбукане, което грахът не обича. И предпазва от кипене: отвън зърната не се разваряват, но отвътре стават меки и нежни.

Как се вари боб?

Колко бързо се сваряват зърната зависи от вида и цвета на зърната. Например, след предварително накисване (30-40 минути) ще бъде готова за 45 минути. Черният боб се готви още по-бързо, ще бъде готов след час, без да се накисва. Червеният боб се готви най-дълго.

Глобалното затопляне намалява протеина в основните житни култури

Повишаването на нивата на въглероден двуокис, предизвикано от глобалното затопляне, ще намали драстично количеството протеин в основни ...

Не е нужно да накисвате този боб за една нощ, ако имате поне час свободен. И ако искате да накиснете, тогава правилният начин е следният: налейте вода да покрие малко и заври, отцедете водата, след това отново и оставете за една нощ. На сутринта бобът ще бъде удвоен и почти готов: 10-15 минути варене и това е всичко.

Цветна леща

Популярни са три разновидности леща: червена, зелена и арабска (оранжева) с различна степен на обработка: полирана и неполирана. Неполирана леща се вари 40 минути и запазва формата си при варене, а полирана - 20 минути и напълно се сварява, превръщайки я в картофено пюре. Обикновено не е необходимо да се накисва. А за да стане по-вкусен, като заври, можете да добавите супена лъжица растително масло без мирис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com