Няколко полезни правила за шофиране по наводнени улици

1902
Няколко полезни правила за шофиране по наводнени улици
Снимка: Pixabay.com

Проливните дъждове могат да хванат шофьорите както в родния им регион, така и при дълго пътуване. Особено застрашени са тези, които пътуват до труднодостъпни места. Експертите дават съвети как да запазите колата си и какво да правите, ако заради проливните дъждове реките потекат по улиците, а вие трябва да пътувате.

Рискът не е подходящ

Неопитни маневри или безразсъдство в такава ситуация могат да доведат до много проблеми, до откъснати колела и смачкани ламарини. Освен това, ако пътят е непознат и водата е мътна, е невъзможно да се види какво има под водната повърхност. Може да има отворен люк, бетонен блок или метални конструкции, вкопани в земята. Ето защо основният съвет, даден от авто експертите, е да не рискувате на непознати места.

Основното нещо, когато шофирате по наводнени улици, е да действате възможно най-внимателно. Трябва да шофирате с възможно най-ниската скорост, като поддържате скоростта до минималната.

Ниво на водата

Можете да карате през локва без опасни последици, ако дълбочината й не надвишава нивото на главината, тоест водата трябва да достигне не повече от половината от колелото. Експертите препоръчват допълнително да се презастраховате и да влизате във водата само при условие, че нейното ниво на най-дълбокото място няма да бъде повече от ¾ от нивото на въздухозаборника на двигателя. Също така трябва да вземете предвид вълните, които възникват, когато се движат други превозни средства.

Загубени номера

Номерата трябва да бъдат здраво закрепени с винтове или метални нитове, а не просто да се вкарват в пластмасовите рамки и да се щракват - в този случай те могат да отплават много бързо в буквалния смисъл на думата. Ако надеждността на закрепването на знаците е съмнителна, те могат да бъдат премахнати, преди да преминат опасността от водата, и след това незабавно трябва да бъдат върнати на мястото си.

Забавени последици

В допълнение към наводнението, собствениците на автомобили, които се опитват да пробият през запълнена с вода зона, се сблъскват и с други проблеми. При шофиране през дълбоки локви и, още повече, по наводнени улици, водата прониква в единици и механизми, което причинява преждевременната им повреда. Особено важно е да се обърне внимание на маслото в скоростната кутия и осите. Елементите на изпускателната система и електрическото окабеляване също страдат, водата може да попадне в кормилните щанги, накрайниците, сферичните шарнири.

Силен дъжд, гръмотевична буря или градушка могат да се случат по пътя. В дъжда видимостта и сцеплението са влошени, но това не са единствените проблеми, които шофьорът може да изпита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com