Няколко знака, които подсказват, че човек е стиснат

29546
Няколко знака, които подсказват, че човек е стиснат
Снимка: iStock

Човек, който не обича да дава пари за глупости може да се нарече, че е стиснат. Такива хора понякога не се грижат за здравето си, защото си мислят, че парите, дадени по лекари, са излишен разход. Те предпочитат да спестяват парите си, отколкото да ги пръскат.

Според тяхната логика, един ден те могат да останат без пари и затова трябва винаги да си отделят средства за черни дни. Когато спестената сума е малка, те я оставят в банката, като си казват, че им трябват повече пари, за да се сдобият с нещо необходимо като нова кола или недвижимо имущество. А когато сумата набъбне значително, те отново не я докосват, защото се опасяват да не я изхарчат изведнъж и да останат без пари. Няма оправия ако човек си е скръндзав по рождение. Едно е да си пестелив, друго е да си скъперник - има голяма разлика.

6 причини, които ще ви убедят, че жените по-добре се оправят с парите

Проучване е установило, че жените са по-добри в управлението на парите от мъжете. Обратното мнение е широко разпространено в обществото...

Пестеливите хора в един момент решават, че е дошло времето за някоя солидна покупка. След като си я закупят, те отново започват да пестят. А стиснярите не обичат да дават пари нито от спестяванията си, нито от получената заплата или бонус. За да ви почерпи такъв човек трябва да е станало някакво чудо.

Най-лошото е, че подобни хора нямат добри приятели. Те имат предимно познати, които може и да са им били приятели преди, но са усетили, че те не биха подали ръка на никого.

Стиснатите хора могат да отблъснат човек, който се опитва да им бъде приятел. Такъв човек мечтае само да печели, а не да харчи парите си.

Още една черта на стиснатост е, че такъв индивид не е склонен да оставя бакшиши. Обикновено той изчислява собствената си сметка с калкулатора и не оставя почти нищо отгоре. Това прави доста лошо впечатление на компанията около него. Често му излиза име или прякор, ама той си го заслужава напълно.

10 неща, които ни пречат да забогатеем

Ако искате някой ден да забогатее, ето една добра новина за вас, през 2016 г. 78% от милионерите в света идват от бедни или семейства о...

Стиснатия тип хора винаги се пазарят за отстъпки. Те гледат да смъкнат цената на някоя стока, да спорят с продавачите, че има дефект или че е мостра, само и само да стане по-евтина за тях.

Но когато такъв човек все пак си купи нещо скъпо, той не пропуска да се похвали наляво и надясно каква страхотна вещ притежава. Това не го издига в очите на другите, а го прави да изглежда жалък и комплексиран.

Не е лесно да си имаш стиснат човек за приятел, съпруг, съпруга или човек от семейството. Такъв тип хора се променят много трудно. Има една много вярна приказка, че колкото е по-богат е даден човек, толкова е по-стиснат. И обратно: колкото е по-беден някой, толкова повече обича да черпи и да харчи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо водата в аквариума става мътна?

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Защо водата в аквариума става мътна?
Защо водата в аквариума става мътна?

Мътността на водата в аквариума - една от често срещаните неволи както на начинаещите, така и на опитните акваристи. Причините за този проблем...